Túlságosan energiaigényes, a megugró költségek miatt leállhat a dízel autók adalékanyagának gyártása

Túlságosan energiaigényes, a megugró költségek miatt leállhat a dízel autók adalékanyagának gyártása

A dízelüzemű járművek adalékanyagának hiányában két dolgot tehet a kormány: pénzügyi segítséget nyújt az adalék gyártóinak, vagy kénytelen lesz feláldozni a környezetvédelmi elveket az ellátási lánc biztonságáért cserébe. Ha nem tesz lépéseket, szinte teljesen leállhat az áruszállítás, kiürülhetnek a boltok polcai. Több európai adalékanyag-gyártó is visszaszorította már termelését.

GAZDASÁG 2022. SZEPTEMBER 1. 18:30

Nagy bajban vannak a fuvarozó vállalkozások: nem elég, hogy brutálisan megugrottak az üzemanyagárak, még a dízelüzemű járművekhez adagolt AdBlue anyagból is egyre nagyobb a hiány. Ezt az adalékanyagot arra használják a modern járművekben – így a teherautókban is – hogy valamelyest megtisztítsák a kipufogógázokat , ezáltal kevesebb károsanyag kerül a levegőbe. Ha ez az AdBlue kifogy a teherautókból, akkor a motor teljesítménye negyedével csökken, és sokkal környezetszennyezőbb lesz.

Az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt természetesen az AdBlue előállítása is sokkal drágább lett az utóbbi hónapokban. Az adalékanyagot ugyanis főként a műtrágyagyártók állítják elő melléktermékként, akik nagymértékben függnek a földgáztól – amit a szankciók miatt kénytelenek méregdrágán beszerezni.

A fuvarozók a válság előtt átlagosan 17 eurócentet fizettek egy liter AdBlue-ért, mára azonban már jócskán meghaladja az 1 eurót is. Van azonban olyan, aki akkor sem jutna hozzá, ha a fogait összeszorítva kifizetné a méregdrága adalékanyagot. Több európai gyártó ugyanis már jócskán visszaszorította a termelést, mert egyszerűen már nem éri meg nekik. Németország egyik legnagyobb termelője, a szász-anhalti SKW Piesteritz is már bejelentette, hogy a magas árak és a közelgő gázadó miatt októberben le kell állítania a termelést. Jelenleg úgy áll a dolog, hogy a gázadó bevezetése után havi 30 millió eurós többletköltsége keletkezne hirtelen a gyártónak.

Stefan Schmidt, a kormánykoalíciós résztvevő FDP liberális párt tagja szerint ez csak a kezdet, a helyzet sokkal rosszabb is lehet a jövőben.

Ha teljesen elfogy az AdBlue, az végzetes következményekkel járna a gazdaságban. Ha ugyanis a teherautók nem tudnak szállítani, akkor az áru sem fog eljutni a szupermarketekbe, kisebb boltokba, pékségekbe, éttermekbe, bárokba, de még a benzinkutakat is érzékenyen érintené az ellátás akadozása vagy teljes megszűnése. Az olyan erőművek üzemeltetői, mint a schwandorfi hulladéktüzelésű erőmű – amely ammóniavizet használ a kipufogógázok tisztítására – hasonló problémákkal szembesülnének. Vészhelyzetben az erőműveket vagy le kellene állítani, vagy a politikusoknak engedélyezniük kellene a sokkal szennyezettebb kipufogógázok kibocsátását.

Végső soron az áruszállítás kapcsán is ilyen dilemmába ütközhet a szövetségi kormány, amely két dolgot tehet: vagy pénzügyileg kisegíti az AdBlue-t gyártókat, vagy engedélyeznie kell a környezetszennyezőbb áruszállítást, feláldozva így a klímacélokat a gazdaság védelme érdekében.

Egy másik lehetőség az alternatív meghajtású teherautók lennének, de ezekből még mindig túl kevés van, így egyáltalán nem segítené ki a vergődő gazdaságot.

GAZDASÁG

Címkék:

adblue, economy, germany