Tüntetést szervezett a magyar baloldal az adónem átalakítása miatt, pedig annak idején nem is támogatta a bevezetését

Baloldali politikusok, a Gyurcsány-lista szereplőinek vezetésével demonstrálnak a kisadózó vállalkozások tételes adójának (KATA) átalakítása ellen Budapesten. Azok a baloldali politikusok szervezték a demonstrációt, akik nem értettek egyet a KATA adózással és utána meg sem szavazták azt.

GAZDASÁG 2022. JÚLIUS 12. 19:07

A kisadózó vállalkozások tételes adójának átalakítása ellen tiltakozók kedd délelőttre tüntetést szerveztek Budapesten a Parlament előtt. A belváros forgalmát így teljesen megbénították. A pár száz fős demonstrációt baloldali politikusok vezették – számol be róla az origo.hu. A KATA adónem új szabályozása a kormány szándékai szerint megőrzi az eddigi pozitívumait, bezárja viszont azokat a kiskapukat, amelyek a jogalkotói szándékkal ellentétes magatartást váltottak ki az adózóknál – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden az Országházban.

A 2013-tól bevezetett KATA elsősorban a lakosságnak értékesítő, jellemzően kisiparos tevékenységből élők számára készült és azzal a céllal, hogy kedvezőbb adókörnyezetet teremtsen a legkisebb vállalkozások, az önfoglalkoztatók számára. A bevezetés óta eltelt egy évtizedben az elfogadott módosítások azt eredményezték, hogy a KATA a nagyobb bevétel elérésére képes, inkább kifizetőknek számlázó vállalkozások számára is elérhetővé vált, ami azonban számos problémát felvetett. Egyes munkaadók ugyanis kiskapukat használva az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosíthatták. Az új KATA rendszer megszünteti ezeket a visszaéléseket.

A magyar baloldal most egy olyan törvényt véd, amelyet annak idején be sem akart vezetni, mivel 2012-ben nem támogatta az adónemet az erről szóló szavazáson – idézték fel a magyar kormánypártok a parlamenti ülésen kedden. Ezt egyébként az alábbi fotó is bizonyítja, amely az akkori szavazásról készült jegyzőkönyvről készült.

Ráadásul aki a változtatás után is a KATA hatálya alatt marad, annak a módosítás lényegében adócsökkentést jelent, hiszen eddig 15 millió forintos éves bevétel után fizettek havi ötvenezer forintos adót, a jövőben azonban 18 millió forintos bevétel után is ugyanannyi lesz az adójuk.

 

GAZDASÁG

Címkék:

changes, Hungary, leftists, taxes