Ursula von der Leyen a mezőgazdaság sírásója – mondják az osztrákok

Ursula von der Leyen a mezőgazdaság sírásója – mondják az osztrákok

A gazdák szerint felháborító, hogy az EU-Mercosur kereskedelmi megállapodás miatt szinte lehetetlen helyzetbe és komoly versenyhátrányba kerülnek az uniós piacokon.

GAZDASÁG 2023. JANUÁR 30. 07:03

A davosi Világgazdasági Fórumon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Mercosur-megállapodás gyors végrehajtását szorgalmazta, ami miatt Ausztriában pattanásig feszült a helyzet. A gazdák elsősorban az Európai Unió brüsszeli vezetését hibáztatják azért, mert hamarosan lehetetlen helyzetbe kerülnek a piacon. Az úgynevezett EU-Mercosur kereskedelmi megállapodásról van szó, amelyről már évek óta zajlanak a tárgyalások. Ez egy olyan megállapodás, amelyet az Európai Unió a Mercosur-államokkal (Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay) kötött. Míg az EU elsősorban gépjárműveket, alkatrészeket, vegyi és gyógyszeripari termékeket szállít a térségbe, addig onnan főleg mezőgazdasági termékek érkeznek az EU-ba.

Az egyezmény célja hivatalosan a kétoldalú kereskedelem és a beruházások növelése, valamint a vámok és a nem vámjellegű kereskedelmi akadályok csökkentése, különösen a kis- és középvállalkozások számára. Az Európai Bizottság szerint a megállapodás mind az EU, mind a Mercosur-államok számára előnyös, mivel mindkét fél számára lehetőséget teremt a növekedésre, a munkahelyteremtésre és a fenntartható fejlődésre. A környezetvédők azonban nem így látják, hiszen

szerintük az EU a megállapodás révén nemhogy nem védi a környezetet, hanem újabb szöget ver annak koporsójába azáltal, hogy a megállapodás további motivációt ad a termőterületek növelésének, így az esőerdők irtásának Dél-Amerikában.

Az osztrák gazdák is teljesen másképp látják a megállapodás következményeit az Európai Bizottsághoz képest. Ők attól félnek, hogy a dél-amerikai olcsó áru elárasztja az uniós piacot, és nem tudják majd tartani a versenyt.

A megállapodás révén a Mercosur-államok az EU-ból származó importjuk 91 százaléka tekintetében, míg az EU-ba a Mercosur-országokból származó import termékek 92 százaléka esetében szűnnek majd meg a vámok. Jelenleg például a mézre a Mercosur-országokból 17,4 százalékos vám vonatkozik, míg a marhahús termékekre 40-45 százalék közötti. Utóbbi esetében például az EU évi 99 000 tonna marhahús- kvóta előtt nyitja meg piacait 7,5 százalékos kedvezményes vámtétel mellett.

A gazdák szerint felháborító, hogy míg nekik a szigorú uniós előírásokat kell követniük, ezáltal pedig a minőséget is tartaniuk kell, addig a dél-amerikai árukra nem vonatkoznak ezek a szigorú szabályok, így az ottani mezőgazdasági résztvevők megtehetik hogy sokkal gyengébb minőségű árut küldenek az EU-ba, jóval olcsóbban, mint az európai gazdák. Úgy vélik, hogy Ursula von der Leyen az osztrák gazdák sírját ásta meg a megállapodás támogatásával. Ezzel egyetért az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ jobboldali párt is. Gerald Hauser, az FPÖ politikusa a parlamentben kijelentette hogy

„ez a megállapodás a végső halálos csapást jelentené gazdáink számára, és egyúttal a dél-amerikai trópusi esőerdők fokozott erdőirtását is jelentené. Egy ilyen kereskedelmi megállapodás nem segítene senkinek, főleg nem az osztrák fogyasztóknak, sem a gazdáknak, kivéve néhány nagyvállalatot”.

Az FPÖ politikusa megjegyezte azt is hogy

„kristálytisztán látszik, hogy az Európai Bizottság kizárólag a világ „pénzarisztokráciájának” pártfogáspolitikáját folytatja, és hogy a nemzetállamokat egyre inkább megfosztják hatalmuktól”.

Roman Haider, a párt európai parlamenti képviselője sem hagyta szó nélkül azt, hogy az Európai Bizottság ellehetetlenítené az osztrák gazdákat. Úgy véli, a megállapodás tömegesen hátrányos helyzetbe hozná a gazdákat, akiknek rendkívül magas előírásokat kell követniük, és utat nyitna a megkérdőjelezhető körülmények között előállított élelmiszerek előtt.

Sajnos az Európai Parlamentben néhány képviselő, például az osztrák kormánypártiak és az Európai Parlament alelnöke, Othmar Karas a megállapodás mellett foglaltak állást, ami megnehezítette Ausztria számára, hogy közösen lépjen fel a Mercosur-megállapodás ellen

– jelentette ki a jobboldali politikus, majd hozzátette hogy az egyezmény közvetlen támadás a mezőgazdaság és ezáltal a megélhetés ellen, ezért meg kell állítani.

GAZDASÁG

Címkék:

agriculture, austria, eu