Válságban a hazai faipar: lenne nyersanyag, de inkább exportálja a kormány

Válságban a hazai faipar: lenne nyersanyag, de inkább exportálja a kormány

A bútorgyártók arra panaszkodnak, hogy a kormány túlságosan sok fát exportál elsősorban Kínába, így a hazai piac csak szenvedve tudja átvészelni a válságot. A fa végül visszaérkezik feldolgozva, műanyag csomagolásban, ami korántsem környezetkímélő.

GAZDASÁG 2022. DECEMBER 5. 08:12

Súlyos válságban van a német faipar: egyre több fát exportálnak Kínába, annak ellenére, hogy a német piacon nyersanyaghiány van. A bútorgyártókat különösen érinti a jelenlegi helyzet, hiszen a háborús infláció okozta válságot nyersanyag hiányában még nehezebben vészelik át. Andreas Decker, a Moebelwerke Decker tömörfa bútorgyár igazgatója szerint ez az állapot nem maradhat fenn sokáig.

2021 és 2022 között a tölgy rönkök 39,3 százalékát Kínába adták el, ugyanebben az időszakban 24 százalékkal kevesebb tölgyfát vágtak ki a fenntarthatóan kezelt német erdőterületekről.

magyarázta a német közszolgálati médiának Decker, rámutatva arra hogy a kínai export mellett lehetne a hazai piacon is nyersanyag, de a környezetvédelemre hivatkozva nem vágnak ki több fát, így a bútorgyártók és az a feldolgozóipar fával foglalkozó ágazatai hoppon maradnak. A bútoripari szövetség statisztikái szerint összességében tavaly 146 ezer köbméter tölgyfát exportált Németország. A bükkfa esetében, amelyből összesen 560 ezer köbmétert nyertek, 46 százalékot (255 ezer köbmétert) vittek külföldi piacra.

„A kínai piac viselkedése problematikus. Úgy gondoljuk, hogy termelői és munkáltatói értékeink veszélyben vannak, és nagy beruházásokra van szükségünk ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk”

– panaszkodott Decker. A kialakult helyzet egyébként környezetvédelmi és gazdasági szempontból is enyhén szólva problematikus.

A Németországból származó fát ugyanis Ázsiába szállítják, ahol feldolgozzák, majd valamilyen faalapú árucikként, műanyagba csomagolva visszaküldik Európába – többek között Németországba – ami útközben nem kevés CO2-lábnyomot hagy a környezetben.

Ennek fényében nem meglepő a német faipar résztvevőinek felháborodása és a kormány képmutatása a környezetvédelem mögé bújva. Mint ahogy arra Decker rámutatott, ha a piac helyzete nem változik, az a bútoripar számára súlyos gazdasági következményekkel járó további termelési nehézségeket fog jelenteni, és a vevőknek pedig emiatt egyre hosszabb szállítási időkre kell felkészülniük.

Jelenleg tehát a fa elérhetőségének hiánya jelenti a legnagyobb kihívást az iparág számára. Ezért komolyabb termelési korlátozásokra is szükség volt az elmúlt hónapokban. A fűrészüzemeknek soha nem látott gondot okoz a regionális erdőkből származó, hazai feldolgozásra szánt keményfa beszerzése.

– hangsúlyozta Julia Moebus, az egyik faipari szövetség vezetője.

Beszédes adat egyébként, hogy összességében nézve a német export jelentős csökkenést könyvelhetett el októberben az azt megelőző hónaphoz képest, mind az USA-ban, mind az európai piacon kevesebb terméket adtak el a németek, a Kínába irányuló árucikkek összege azonban semmit sem változott.

GAZDASÁG

Címkék:

china, export, germany, wood industry