Van olyan ország, ahol már kevesebbe kerül építkezni, mégsem csökken a lakások ára

Van olyan ország, ahol már kevesebbe kerül építkezni, mégsem csökken a lakások ára

Némileg csökkent az építőanyagok ára Koszovóban, ez azonban nincs kihatással a lakások árára. A balkáni országban a legtöbb ingatlant a diaszpóra veszi meg. Eközben Horvátországban a legtöbben befektetésként tekintenek a lakásvásárlásra, és sok külföldi érdeklődik, hogy ott vegyen magának ingatlant. Ez pedig hozzájárul, hogy továbbra is az egekben maradjanak az árak.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 30. 11:10

Több mint 20 százalékkal emelkedtek a lakásárak

Európa legtöbb országához hasonlóan Koszovóban is 2021-ben indult jelentős növekedésnek az infláció. A szakemberek szerint ennek oka akkor a koronavírus-járvány miatti piaci zavarok voltak. Ezt tetézte 2022-ben az ukrajnai háború, amely miatt tovább folytatódott az növekvő tendencia. Az építőanyagok drágulása kihatott a lakások árára, emiatt 20 százalék feletti mértékben nőtt az ingatlanok értéke.
Ezt bizonyítja az is, hogy a fővárostól 6 kilométerre fekvő Kosovo Poljeban a lakások négyzetméterára 2022-ben 650 euró volt, és ezen a szinten maradt idén is. Ugyanezen a helyen lévő lakás 2021-ben még 500 eurós négyzetméteráron kelt el. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt legkevesebb 150 euróval drágult az ingatlanok értéke a kisebb településeken is.

A helyi statisztikai ügynökség adatai szerint a folyamatos növekedés után, most úgy látszik csökkenni kezdett az ingatlanépítések költsége Koszovóban.

A 2020-as adatokhoz képest 2022-re 16 százalékkal emelkedett az építkezés ára, de vannak pozitív jelek is. Az elmúlt év utolsó negyedében már 0,6 százalékkal került kevesebbe az építkezés az egyel korábbi negyedévhez képest. Ettől azonban még nem lettek olcsóbbak az ingatlanok. Egy új pristinai lakás négyzetmétere elhelyezkedéstől függően 900 és 2500 euró közötti összegbe kerül.

Az árak nagyjából hasonlóak Koszovó második legnagyobb városában, Prizrenben is. Az ország más részein viszont valamivel alacsonyabbak, így kevesebbet kell fizetni egy lakásért a már említett Kosovo Poljeben, valamint Urosevacon, Gnjilaneben és Pecben is.

A szakértők nem is számítanak arra, hogy a közeljövőben esni fog a lakások ára. Faton Hoxha, a Szabad Európa Rádiónak azt mondta, nem csökkentek jelentősen az építési költségek.

A Koszovói Építőipari Szövetség elnöke szerint éppen ezért nem is várható, hogy olcsóbbak lesznek az ingatlanok. Hoxha hozzátette: az építőanyagok ára szinte változatlan maradt, egyedül a cement és a vas kerül valamivel kevesebbe.

Nem csak a kész ingatlanok kerülnek többe Pristina környékén, hanem a szabad telkek is. 2020-hoz képest 30 százalékkal nőtt ezek ára. A lakásokat egyébként főleg a diaszpórában élő koszovóiak veszik. A külföldi munkából szerzett pénz egy részét otthon fektetik be – mondja Brahim Selimaj, az egyik építőipari cég vezetője.

Horvátországban is egekben az ingatlanok ára

De nem csak Koszovóban van az egekben az ingatlanok ára. Az EU-s Horvátországban például tavaly 20 százalékkal emelkedett a lakások értéke, az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Ekkora áremelkedésre még az évtizedek óta a szakmában dolgozók sem emlékeznek – írja a sajtó.

A kormány kamattámogatott lakáshiteleket kínál a helyzet megoldására, mert az ilyen mértékű növekedés után az emberek aligha tudnak készpénzért saját ingatlant vásárolni.

A szakértők szerint a mostani áremelkedések egyik előidézője, hogy az elmúlt három évtizedben gyakorlatilag a piac igényei formálták a lakások árát. A drágulás pedig egyértelmű velejárója annak, hogy a horvátok előszeretettel fektetnek ingatlanokba, valamint egyre több külföldi vásárol lakást Horvátországban.

Zágrábban az új építésű, központban található lakások négyzetméterenkénti ára mintegy 3-4 ezer euró is lehet, de van ennél drágább is. Az egyik értékesítéssel foglalkozó ügynökség kimutatása szerint a horvát fővárosban a lakások négyzetméterenkénti ára 2,5 ezer euró körül mozog. Az új építésű ingatlanok a központtól kissé távolabb 4 ezer euró körüliek, míg a központban négyzetméterenként 7-8, de akár 10 ezer euróba is kerülhetnek.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

croatia, kosovo, pristina, zagreb