1000 migráns 24 óra alatt

Elképesztő embertömeg indult meg Európa felé Líbiából, ahogy a hatósági adatok szerint több mint 1000 migráns próbált hajóra szállni, hogy az unióba juthasson. A parti őrség sokakat visszafordított, de a Földközi-tengeren működő NGO hajóknak hála, sokan kijátszották a hatóságokat.

HOT 2021. FEBRUÁR 7. 14:50

„Hosszú ideje ez volt a legsűrűbb napunk, talán évek óta”, fogalmazott a Sea Watch nevű NGO nemzetközi misszióvezetője, Neeske Beckmann, aki szervezetével szintén azon munkálkodik, hogy a Líbiát elhagyó bevándorlókat az európai kontinensre juttassa.

Az Alarm Phone nevű szervezet szintén megerősítette a tömeges átkeléseket, mivel több hívást is kapott, hogy a Líbiát gumicsónakokkal elhagyó migránsok közül 74-en veszélyben vannak mivel a csónakuk elkezdett megtelni vízzel.

Nem sokkal később az ENSZ migrációs szervezete (IOM) jelentett arról, hogy 24 óra leforgása alatt több mint ezer migráns indult útnak Líbiából, azonban közülük 800-at a parti őrség vissza tudott fordítani. Ugyanakkor ez továbbra is azt jelentette, hogy több mint 200 migráns átjutott a parti őrségen.

A szervezet, bátorítva a bevándorlókat, közösségi oldalán megosztotta, hogy továbbra is támogatja a migránsok partra szállását és fenntartja a véleményét, miszerint Líbia nem biztonságos kikötési pont, tehát ha valaki az országban vízre száll, azt oda nem vihetik vissza.

Az Ocean Viking mentőhajó a nap folyamán szintén közzé tett egy posztot, mely szerint 180 főt mentett ki a vízből két mentőakció során. Ez a hajó a Földközi-tenger egyik legaktívabb NGO-hajó, hiszen csak januárban 370 illegális bevándorlót hozott Olaszországba.

HOT

Címkék:

eu, italy, lybia, migration, ngo, Ocean Viking