300 ezer vakcinát ad kölcsönbe Szlovéniának a V4-es állam

Erről az ország külgazdasági és külügyminisztere számolt be Szlovéniai látogatása kapcsán.

HOT 2021. JÚNIUS 2. 12:23

“Nekünk az az érdekünk, hogy a szomszédaink is sikeresen védekezzenek a vírussal szemben, mert minél egészségesebbek a szomszédok, annál nagyobb biztonságban vagyunk mi magunk is”, jelentette be Facebook oldalán Szijjártó Péter, magyar külgazdasági- és külügyminiszter, aki a mai napon Szlovéniába látogatott.

Éppen ezért Magyarország 300 ezer AstraZeneca vakcinát ad kölcsönbe Szlovéniának, mondta Szijjártó Péter Ljubljanában, Janez Jansa kormányfővel és Janez Poklukar egészségügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter közösségi oldalán kiemelte, hogy “Magyarországon van elegendő vakcina minden regisztrált magyar ember beoltásához, így most már tudunk segíteni másoknak is”.

Magyarországon a beoltottak száma 5 206 951, közülük 3 694 602 fő már a második oltását is megkapta. A regisztráltak 91%-a kapta meg legalább az egyik oltását. Az ország rendelkezésére annyi oltóanyag áll, hogy az állam nem vesz részt a brüsszeli vakcinabeszerzés folytatásában sem – erről Gulyás Gergely a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt még május 20-án tartott sajtótájékoztatóján.

https://v4na.com/hot/nem-vesz-reszt-a-brusszeli-vakcinabeszerzes-folytatasaban-a-v4-es-allam-44751/

Gulyás Gergely akkor azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió koronavírus elleni vakcinát rendelt, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén is mindenkit újra tudnak oltani, ráadásul keleti vakcinák is rendelkezésre állnak.

A tárcavezető emellett azt is kiemelte, hogy az Európai Unió beszerzésében 19 millió Pfizer-vakcinát kellene megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. Ebben a “120 milliárdos kalandban” Magyarország nem tud részt venni, azért sem, mert 2022 második felétől jó eséllyel megfelelő mennyiségben tud majd saját vakcinát előállítani Debrecenben, az új gyárban – hangsúlyozta akkor Gulyás Gergely.

A valamivel több mint kétmillió főt számláló Szlovéniában május 31-ig védőoltást 661 138-an kaptak, közülük 402 685-en már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 38,2, illetve 23,3 százaléka.

HOT

Címkék:

astrazeneca, Hungary, jabs, janez jansa, loan, slovenia, v4