A magyar oltópontok megnyíltak, az ukrán határátkelők bezártak

Megnyíltak az oltópontok, leállt a rendszer – írta meg a kárpátaljai magyar sajtó. Magyarország ideiglenes oltópontokon fogadja péntek óta a környező országok határhoz közel élő lakosait annak érdekében, hogy a határon túli magyarok is védettséget szerezzenek a koronavírussal szemben, illetve hogy visszafogják a gyakori határátlépéssel járó terjedés kockázatát. Az ukrán-magyar határ közelében élők azonban az ukrán határátkelők lezárása miatt korlátozottan tudnak élni a lehetőséggel.

POLITIKA HOT 2021. JÚLIUS 4. 14:24

A magyar-ukrán határ túloldalán élő magyar és nem magyar állampolgárok számára is biztosítja az oltakozás lehetőségét Magyarország péntek óta. Mint a Magyar Honvédség hivatalos oldala tudósításában beszámolt róla, a fegyveres testület speciális oltóbuszokat állomásoztat a határon túlról érkezők vakcinázása érdekében: a záhonyi vasútállomáson, illetve Barabásnál és Lónyánál – a határátkelőknél – is fogadják az embereket.

A Kárpátalja.ma arról számolt be, hogy az Ukrán Állami Határrendészet hivatalos tájékoztatása szerint a Kaszony–Barabás és Harangláb–Lónya határátkelőhelyeknél, az ukrán oldalon minden a megszokott rend szerint működik majd az oltási időszakban. Az oltakozni vágyók azonban arról írtak a közösségi oldalakon, hogy pénteken és szombaton ezeken a határátkelőkön – az ukrán oldalon – rendszerhibára hivatkozva szüneteltették az átléptetést a számukra, így sokan nem tudtak élni a magyar állam biztosította lehetőséggel. A Honvédelem.hu arról is ír, hogy sokan azért örültek a lehetőségnek, mert Ukrajnában nagyon alacsony az átoltottság, és a vakcinázás is sokkal lassabban halad, mint a magyaroknál.

A munkácsi határőrség sajtószolgálata a Mukachevo.net-nek arról számolt be vasárnap, hogy a határátkelés az időjárási körülmények, a heves esőzés miatt szünetel, a határőrség „felszerelése meghibásodott”. A hiba elhárítása folyik – adták hírül vasárnap délben.

A Magyar Honvédség az oltóbuszokat és az egészségügyi állományt első körben augusztus 1-jéig tartja a kárpátaljai határátkelők közelében.