Jelentős enyhítések jönnek májusban a V4-es országban

Megtört a koronavírus harmadik hulláma, ezért májusban fokozatos enyhítések jönnek az egész országban - mondta szerdán sajtótájékoztatón a miniszterelnök.

HOT 2021. ÁPRILIS 28. 11:56

Több lépcsőfokban, jelentős enyhítések jönnek májusban, Lengyelországban – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök és Adam Niedzielski egészségügyi miniszter. 

“Az elmúlt napok megmutatták, hogy jobb irányba haladunk, megtört a járvány harmadik hulláma”, kezdte a lengyel kormányfő, aki egyúttal felvázolta a gazdaság újraindításának menetrendjét is. 

“Május 1-jétől engedélyezzük a tevékenységek egy részét a sportlétesítményekben és az uszodákban”, mondta Morawiecki, hozzátéve, hogy május 4-től megnyithatnak a bevásárlóközpontok, a barkácsáruházak és a bútorüzletek is. Az általános iskola 1-3. osztályai visszatérhetnek az iskolákba, emellett megnyithatnak a művészeti galériák és múzeumok is, fogalmazott a kormányfő.

Május 8-tól a szállodák is megkezdhetik működésüket, május 15-től pedig fogadhatnak vendégeket az éttermek is, azonban egyelőre csak a kertekben, illetve a teraszokon, derült ki a miniszterelnök szavaiból. Május 17-től az idősebb diákok is visszatérhetnek az iskolákba “hibrid módban”, május 29-től pedig minden osztály tanulói visszaülhetnek az iskolapadokba teljes munkaidőben.

Az egészségügyi miniszter kifejtette, hogy az egyes régiók járványügyi adatai hasonlóak, ezért döntött a kormány úgy, hogy nem régiónként, hanem egységesen lazít a szabályokon. 

Adam Niedzielski elárulta, hogy május 1-jétől már 50 fő is sportolhat egyszerre a szabadban, majd hozzátette, hogy az újranyitó sportlétesítmények és uszodák 50 százalékos kihasználtsággal működhetnek majd.

A kereskedelmi tevékenységet végző vállalatokkal kapcsolatban a tárcavezető elmondta: 15 négyzetméterenként 1 fő tartózkodhat majd ezekben az üzletekben, az újranyitó szállodák pedig ugyancsak 50 százalékos kihasználtsággal végezhetik tevékenységüket.

“Május 15-én tesszük meg a következő lépést”, folytatta Adam Niedzielski, aki elárulta, hogy ettől a naptól kezdve nem lesz kötelező szabadtéren a maszkviselés, amennyiben a 1.5 méteres védőtávolság betartása biztosított. Emellett lehet majd esküvőket és szabadtéri bulikat rendezni, maximum 20 fővel, a színházak és a szabadtéri mozik pedig – hasonlóan a sportlétesítményekhez, az uszodákhoz és a szállodákhoz – létszámkorlátozás mellett végezhetik tevékenységüket, tájékoztatott a miniszter.

Morawiecki arra az újságírói kérdésre, hogy bizonyos szolgáltatások igénybevételét az elvégzett oltáshoz kötik-e, azt válaszolta: jelenleg a kormány “az oltási kampányban minél szélesebb részvételre ösztönző mechanizmusokon” dolgozik.

A nagyjából 31 millió felnőtt lakosú Lengyelországban szerdáig mintegy 10,7 millió oltást adtak be, közülük több mint 2,7 millió ember már mindkét oltásban részesült.

HOT

Címkék:

coronavirus, easing, pandemic, poland, v4, vaccination