Letöltendő börtönbüntetést kapott az egykori államfő

Három év börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozy volt francia elnököt, melyből egy évet le kell ülnie. Az egykori politikus ügyvédjét és a megvesztegetett bírót szintén bűnösnek találták.

HOT 2021. MÁRCIUS 1. 14:59

Megszületett az ítélet Nicolas Sarkozy volt francia elnök ügyében, az egykori államfő ellen korrupció és befolyással üzérkedés volt a vád. Az ügyészség négy év börtönt, ebből két év letöltendőt kért Sarkozyre, amiből végül három év börtönbüntetés lett, egy év letöltendő szabadságvesztéssel. A 66 éves volt elnökön kívül ügyvédjét, Thierry Herzog-ot és Gilbert Azibert egykori bírót is bűnösnek találta a bíróság, utóbbit Sarkozy megpróbálta megvesztegetni, hogy szolgáljon neki információkkal az egykori elnök választási kampánya során felmerült tiltott pártfinanszírozás és korrupció ügyében folyó nyomozással kapcsolatban. Mindhármukat bűnösnek találták, így a két jogász, akárcsak Sarkozy, szintén három évet kaptak, ebből egy év letöltendő szabadságvesztést korrupció és befolyással üzérkedés miatt, miután mindhármukat bűnösnek találták.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség (PNF) eredetileg ennél súlyosabb, négy év – két év letöltendő és két év felfüggesztett – börtönbüntetést kért a volt elnökre, ám a meghallgatások nem tártak fel olyan bizonyítékokat, amelyek elég súlyosak lennének az ügyészség által kért büntetés végrehajtásához. A párizsi büntetőbíróság ezért enyhébb, de így is történelmi jelentőségű büntetést szabott ki az egykori államfőre, mivel ez volt az első olyan alkalom, hogy egy volt francia elnöknek bíróság elé kellett állnia korrupciós vád miatt.

A történtekről beszámoló Le Figaro napilap értesülései szerint az ítélet akkor válik véglegessé, ha senki nem nyújt be fellebbezést ellene.

HOT

Címkék:

france, nicolas sarkozy