Nem vesz részt a brüsszeli vakcinabeszerzés folytatásában a V4-es állam

Ezt csütörtöki online sajtótájékoztatóján jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

HOT 2021. MÁJUS 20. 15:24

A kormány arról döntött, hogy Magyarország nem kíván részt venni a brüsszeli vakcinabeszerzés „következő fejezetében” – jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy Magyarország 2022 végéig már több mint 10 millió koronavírus elleni vakcinát rendelt.  A Miniszterelnökséget vezető miniszter elárulta,  az EU-ban az egyik leggyorsabbnak számító magyar oltási program 5 millió beoltott felett „láthatóan” le fog lassulni. Ennek egyik oka a tárcavezető szerint, hogy az oltásra regisztráltak harmada-fele kapott védettségi igazolványt betegség miatt. Ők vélhetően beoltatják majd magukat, de „nem sietik ezt el” – mondta.  „Talán 5,5, ha nagyon optimisták vagyunk, 6 millió oltásig még el tudunk jutni” – közölte Gulyás. Hozzátette: ehhez képest Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, amelyekkel egy harmadik oltás szükségessége esetén mindenkit újra tudnak oltani, ráadásul keleti vakcinák is rendelkezésre állnak.

A tárcavezető kiemelte, hogy az Európai Unió beszerzésében 19 millió Pfizer-vakcinát kellene megrendelni és kifizetni, függetlenül attól, hogy szükség lesz-e az oltóanyagokra. Ebben a „120 milliárdos kalandban” Magyarország nem tud részt venni, azért sem, mert 2022 második felétől jó eséllyel megfelelő mennyiségben tud majd saját vakcinát előállítani Debrecenben, az új gyárban – hangsúlyozta.

„Természetesen Magyarország tudomásul veszi, hogy az Európai Uniónak van egy közös vakcinabeszerzési programja, reméljük, hogy az gördülékenyebb lesz, mint amilyen az első fázis volt, sok sikert kívánunk mindenkinek, aki ebben részt vesz, de mi kellő tartalékot halmoztunk fel” – nyomatékosította Gulyás Gergely.

A mintegy 9.7 milliós lakossággal rendelkező Magyarországon május 20-ig  4 829 595 főt oltottak be legalább egyszer. Ez azt jelenti, hogy a magyar lakosság 49,4%-a már megkapta az oltást szemben az uniós 32,6%-os átlaggal. 2 814 805 főnek ráadásul már a második oltást is beadták.

HOT

Címkék:

European Union, Hungary, jab, v4, vaccines