25 lövöldözés, 5 halálos áldozat egyetlen hétvége mérlege

Több tucat lövöldözés volt egyetlen hétvége alatt a demokrata vezetésű nagyvárosban, az évben idáig pedig már 301 ember halt meg lövöldözések miatt a statisztikák szerint.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 30. 14:43

A jelentések szerint a múlt héten szombatra virradóra legalább 15 embert lőttek meg, közülük hárman elhunytak, a demokrata párti Lori Lightfoot vezette Chicagóban.

A három halálos áldozat közül az első egy öt hónapos kislány volt, akit pénteken este fejbe lőttek, miközben egy gépjárműben ült.

Pénteken éjjel két másik halálos lövöldözés volt, és a hétvége során további két lövöldözésben még ketten elhunytak, így a összesen ötre emelkedett a halálos áldozatok száma egyetlen hétvége alatt.

Vasárnap hajnali fél ötkor egy férfit sebesítettek meg halálosan, amikor kiszállt az autójából a városközponttól nem messze. Az ötödik halálos áldozatot követelő lövöldözés pedig a városközpontban történt vasárnap fényes nappal, fél kettő körül, amikor két férfi tüzet nyitott egy buszra, ami éppen utasokat szállított. A támadás során egy férfit fejbe lőttek és megöltek.

David Brown, Chicago rendőrfőnöke további szövetségi segítséget kért.

„A múlt hétvégén a várost sokkolta egy 5 hónapos kislány lelövése. Ez egy elképzelhetetlen tragédia, és csak egy pillanatra szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy a chicagói rendőrség nevében mély részvétünket fejezzük ki a családnak. Tisztjeink azon dolgoznak, hogy az érintett elkövetőket bíróság elé állítsák. Ez elfogadhatatlan, és ezt nem fogjuk eltűrni”.

Lori Lightfoot polgármester a CBS This Morning című műsorában való hétfői szereplése során szintén sürgette a szövetségi szintű fellépést az illegális fegyverekkel kapcsolatban.

„A jogszabály, amely szerintem segíteni fog nekünk, tartalmaz egy rendelkezést a fegyverek vásárlása ellen. Szükségünk van arra, hogy szövetségi partnereink erőteljesen érvényt szerezzenek ennek az új törvénynek. Ez olyasmi, amiért nagyon keményen küzdöttünk. És örülök, hogy végre láttunk néhány pozitív lépést a helyes irányba, de több szövetségi segítségre van szükségünk ennek az új törvénynek a betartatásához” – nyilatkozta a polgármester, akinek hatalomra lépése óta gomba mód szaporodnak az erőszakos cselekmények a városban.

„Nagyon bizonytalan idők járnak, de én hiszek abban, hogy ez az ország és a demokráciánk erős. Úgy gondolom, hogy a vezetőknek nyilvánvalóan fel kell lépniük a kongresszusban. Több fegyvertörvényt akarunk. Elfogadjuk, ami van, de több korlátozást akarunk” – mondta a város rendőrkapitánya.

NAGYVILÁG

Címkék:

chicago, democrats, gun, shot, united states of america