A büntetés lerövidítésével enyhítik a börtönök túlzsúfoltságát Franciaországban

A büntetés lerövidítésével enyhítik a börtönök túlzsúfoltságát Franciaországban

A két évnél kevesebb börtönbüntetésre ítélt rabokat automatikusan három hónappal hamarabb kiengednék, hogy javítsanak a börtönök túlzsúfoltságán, ám ez a bírák szerint aggályos.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 21. 10:01

Felettébb egyedi megoldással enyhítene a francia igazságügyi minisztérium a börtönök túlzsúfoltságán, ugyanis január 1-től minden olyan rab automatikusan három hónappal hamarabb szabadul, akinek a börtönbüntetése két évnél rövidebb időtartamú, derül ki a Le Figaro cikkéből.

A szabadulásnak van még egy feltétele, mégpedig az, hogy legyen hova mennie az elítéltnek, vagy rendelkezzen lakással, vagy állandó lakóhellyel.

A rendelkezést 2023. január 1-én léptették életbe és csak azoknak a raboknak nem jár ez a lehetőség, akik családon belüli erőszakért, nemi erőszakért, szexuális zaklatásért, 15 év alatti kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmény, illetve közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett támadásért kerültek börtönbe. Az egyéb bűncselekmények elkövetői, tehát azok, akiket kábítószer-kereskedelemért, lopásért, fegyveres vagy csoportosan elkövetett erőszakért ítéltek el, büntetésük letöltése előtt, hamarabb szabadulnak.

A sajtónak nyilatkozó bírák értetlenül állnak a rendelkezés előtt, egy kelet-franciaországi bíró elmondása alapján nem azért választotta ezt a szakmát, hogy robotként cselekedjen. Véleménye szerint ha a jogalkotók ki akarják üríteni a francia börtönöket, akkor nincs szükségük a bírákra. Hozzátette, aggályosnak tartja, hogy egy nap majd kudarcba fullad ez a rendelkezés, ha az egyik idő előtt kiengedett elítélt újra bűncselekményt követ el.

Az igazságügyi minisztérium a fent említett rendelkezéssel tulajdonképpen a presztízsén kíván javítani, mivel a francia börtönök már régóta túlzsúfoltak. Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, a franciaországi börtönök telítettsége országosan meghaladja a 100 százalékot, A minisztérium tavaly októberi adatai szerint a fogvatartottak száma 14 937-tel haladja meg a büntetés-végrehajtási intézetek férőhelyeinek számát, a tárgyalásukra váró foglyok elhelyezésére való előzetes őrizeti létesítmények 141,5 százalékos kapacitással működnek. A statisztikák szerint 57 olyan francia börtön van, ahol a börtönsűrűség meghaladja a 150 százalékot, három intézetben, nevezetesen Carcassonne-ban, Nîmes-ben és Bordeaux-ban pedig 200 százalék feletti a telítettség.

Annak ellenére, hogy a börtönök zsúfolásig megteltek, egy, a közelmúltban készült felmérés szerint a francia lakosság mégis úgy véli, hogy az igazságszolgáltatás nem elég szigorú a visszaesőkkel szemben. A CSA Intézet által a CNews hírtelevízió számára készített közvélemény-kutatás rávilágít, hogy a megkérdezettek 87 százaléka szerint az ítélethozók túlságosan engedékenyek a többszörösen visszaeső bűnözőkkel szemben.

A megkérdezettek közül az összes korosztály tagja egyetért abban, hogy túlságosan engedékeny a francia igazságszolgáltatás, a politikai hovatartozást illetően azonban már nem ilyen nagy az összhang. Míg a zöldpárti és a baloldali válaszadók esetében csak 72, illetve 75 százaléka gondolja úgy, hogy nem elég szigorú az igazságszolgáltatás a visszaeső bűnelkövetőkkel szemben, addig ez az arány a kormánypárt szavazói esetében 87, a jobboldal szimpatizánsai körében pedig 92 százalék.

 

 

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crowded prisons, france, justice, released earlier