A francia élelmiszerbiztonsági hatóság Oroszország malmára hajtja a vizet – videó

A francia élelmiszerbiztonsági hatóság Oroszország malmára hajtja a vizet – videó

Az állami hatóság által kibocsátott határozat értelmében április végétől Franciaország nem használhat egy bizonyos rovarirtószert, ami miatt nem exportálhat gabonát Európán kívülre, így több észak-afrikai országot is Oroszország láthat majd el.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 12. 07:09

Különös fricskát kapott Franciaország saját magától, illetve pontosabban a francia élelmiszerbiztonsági hatóságtól (ANSES), a hatóság által kibocsátott adminisztratív határozat értelmében ugyanis április 25-től tilos a foszfin nevű rovarölő szer használata. A szóban forgó rovarölőszert használják a gabona tárolásához illetve szállításához, elsősorban állagmegóvás és a kártékony rovarok elpusztítása érdekében. Mivel azonban az alumínium-foszfid tartalmú szerekből képződő gáz nagy mennyiségben belélegezve neurológiai vagy légzési rendellenességeket okozhat, az ANSES betiltotta annak alkalmazását, derül ki a L’Opinion nevű francia napilap cikkéből.

A lap munkatársa, Emmanuelle Ducros felhívja rá a figyelmet, hogy az ANSES egyoldalú döntése alapján április 25-től Franciaország nem exportálhat gabonát Európán kívüli országokba, mivel az ország afrikai kereskedelmi partnerei továbbra is csak olyan gabonaszállítmányt engednek be az országba, amit foszfinnal kezeltek. Algéria, Tunézia, Egyiptom és Elefántcsontpart ugyanis csak azt a szállítmányt engedi kirakodni kikötőiben, amelyet foszfin tablettával kezeltek, ezzel szeretnék megakadályozni, hogy a rovarok egyik országról a másikra terjedjenek. Emmanuelle Ducros kiemeli, hogy jelentős, 11,5 tonna gabonáról van szó, melynek külkereskedelmi áruforgalmi értéke nem kevesebb, mint 3,8 milliárd euró.

Nem kis összegtől fosztotta meg tehát magát Franciaország, a történtek miatt Guillaume Kasbarian kormánypárti politikus, a Nemzetgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke kapcsolatba kíván lépni az élelmiszerbiztonsági hatósággal, miután az ANSES a kormánnyal való konzultáció és az európai kontextus figyelembevétele nélkül hozta meg a határozatot.

Kasbarian véleménye szerint érthetetlen, hogy az ANSES annak ellenére tiltotta meg a foszfin használatát, hogy a rovarirtószer használata szerepel azon országok előírásaiban, amelyek felé Franciaország értékesíti a gabonáját, Arra is felhívta a figyelmet, hogy Franciaországgal ellentétben az elmúlt hónapokban a legtöbb szomszédos európai országban megújították a foszfin használatára vonatkozó engedélyt. Ennek eredményeként az a teljesen abszurd helyzet alakult ki, hogy míg a Franciaországba importált gabonaféléket még mindig foszfinnal kezelik, az ott termelt gabonafélék esetében nem lehet a rovarölő szert használni. A Renaissance (újjászületés) nevű kormánypárt politikusa ironikusan megjegyezte, hogy Franciaország kénytelen lesz a gabonát a szomszédos európai kikötőkbe szállítani.

A témával kapcsolatban a Sud Radio-nak nyilatkozott Éric Thirouin, a francia búza- és gabonatermelők elnöke, aki elmondta, hogy ha Franciaország többé nem szállít gabonát a szóban forgó észak-afrikai országokba, akkor jelentős élelmiszerhiány fog kialakulni.

A szakember rávilágított, hogy az ANSES döntésének kétféle kimenetele lehet. Az első, jobb esetben a világ elsőszámú gabonaexportőre, Oroszország látja majd el a fent említett országokat gabonával, a másik forgatókönyv szerint azonban ha az észak-afrikai országok nem tudnak gabonát importálni, komoly zavargásokra lehet számítani.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

administrative decision, cereals, export, france, phosphine banned