A francia iskolákban lépten-nyomon megsértik a szekularizmusról szóló törvényt

A francia iskolákban lépten-nyomon megsértik a szekularizmusról szóló törvényt

Az első negyedévben több mint 600 alkalomról van tudomása az oktatási miniszternek, az esetek több mint ötödében feltűnő vallási jelkép vagy ruhadarab viselése volt a probléma. A közelmúltban halálosan megfenyegettek egy tanárt, aki arra kért egy muszlim diáklányt, hogy vegye le a fejkendőjét, mielőtt belép az iskola épületébe.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 28. 13:30

Egyre égetőbb probléma a franciaországi oktatási intézményekben a szekularimus kérdése, illetve a törvény betartása. Csak az idei év első három hónapjában több mint 600 alkalommal sértették meg a szekularizmus elvét az iskolákban, derül ki abból az interjúból, amit a nemrég kinevezett oktatási miniszter, Pap Ndiaye adott a Le Parisien nevű lapnak.

A politikus elmondása szerint az oktatási minisztériumhoz beérkezett panaszok alapján az esetek 22 százalékában hivalkodó vallási szimbólumok vagy öltözékek viselése volt a probléma és voltak olyan esetek is, ahol felmerült a hittérítés és a verbális provokáció gyanúja. A feltűnő vallási jelképek viselésével kapcsolatban az oktatási miniszter kifejtette, hogy a jelentésekben szereplő ruhadarabok között több is esetben is szerepelt az abaya, ami nem más, mint a fiatal muszlim lányok által viselt hagyományos fekete ruha.

Franciaországban az utóbbi időben igen nagy problémát jelentett a szekularizmus törvényének betartatása. A lakosság túlnyomó részét rendkívül aggasztja, hogy az iskolákban megnőtt a vallásos ruhaneműk és szimbólumok viselése, ez derül ki egy felmérésből, melyről nemrég számolt be a CNews hírportál. Több olyan esetről is írt a francia sajtó, ahol egy-egy diák szemmel látható vallási jelképet viselt az állami iskolában, holott a törvény világosan kimondja, hogy ez nem megengedett.

A legutóbbi eset – amelyről aV4NA is beszámolt – a párizsi Charlemagne gimnáziumban történt, ahova az egyik tanár csak fejkendő nélkül engedte be az érettségi vizsgára az egyik muszlim lányt. A történtekről felvétel is készült, amit a lány egyik barátnője megosztott az interneten.

A diáklány barátnője a tanár nevét és címét is közzétette az interneten, így a bejegyzést követően több halálos fenyegetést is kapott a pedagógus. A történekre reagált Éric Zemmour is, a jobboldali politikus azt írta a Twitteren, hogy a halálosan megfenyegetett tanár veszélyben van és arra kérte az illetékeseket, hogy helyezzék rendőri védelem alá.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, pap ndiaye, public schools, religious symbols, secularism