A francia kormányfő megalázott egy fogyatékkal élő nőt – videó

A francia kormányfő megalázott egy fogyatékkal élő nőt – videó

Éles kritikával illették a frissen kinevezett francia miniszterelnököt, aki élő adásban azt a tanácsot adta egy kerekes székbe kényszerült betelefonálónak, hogy próbáljon meg munkát találni, miután a nő arra panaszkodott, hogy a párja jövedelme miatt nem kap rokkantsági járadékot.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 9. 09:38

Alig telt el három hét miniszterelnöki kinevezése óta, máris óriási hibát vétett Élisabeth Borne francia kormányfő, aki a France Bleu „Ma France” (az én Franciaországom) élő adásában alázott meg egy nőt, aki egy súlyos baleset miatt kerekesszékbe kényszerült.

A műsor hallgatójaként betelefonáló Dolores arra panaszkodott a miniszterelnöknek, hogy hiába igényelte meg, nem jogosult a rokkantsági járadékra. Elmondása alapján a hivatalnál arra hivatkoztak, hogy a férje havonta 1800 eurót keres és ezzel a bevétellel elérte a plafont, így nem jár neki az állami támogatás, még annak ellenére sem, hogy lakóhelyükön, Nizzában havonta 1000 eurós lakbért kell fizetniük. A fiatal nő könnyivel küszködve mondta el, hogy a férje nélkül az utcára került volna, ám ez nem hatotta meg a kormányfőt, rideg hangon arról kezdett beszélni, hogy megérti a nő feldúltságát és mindenképp megoldást kell találni a problémájára, majd azt javasolta neki, hogy próbáljon meg valahol elhelyezkedni és munkába állni.

A nő ekkor újra elmondta, hogy nem tud dolgozni, mert kerekesszékes, de a miniszterelnök erre szenvtelen hangon azt mondta, hogy a munkáltatóknak nem kell bezárniuk az ajtajukat a kerekesszékes munkavállalók előtt. Hozzátette, hogy tisztában van vele, hogy a házastárs vagyoni helyzete befolyásolja a felnőttkori rokkantsági járadékra való jogosultságot és a köztársasági elnök kampányígéretének megfelelően a kormány meg fogja vizsgálni a témát.


A megdöbbentő jelenetet követően nem kellett sokat várni a francia baloldal reakciójára, a Nupes koalíció feje, Jean-Luc Mélenchon kegyetlen technokratának nevezte a miniszterelnököt a Twitteren, hozzátéve, hogy egy millió franciaországi munkanélküli segélyben részesülő személy tisztában van vele, hogy a kormányfő megrövidíti őket.


Fabien Roussel kommunista politikus szintén felháborodott a történteken, érzéketlennek nevezte Elisabeth Borne-t és arra biztatta a szavazókat, hogy a június 12-én és 19-én tartandó parlamenti választásokon arra voksoljanak, hogy töröljék el azt a szabályt, amely a házastárs jövedelmétől teszi függővé a rokkantsági segélyre való jogosultságot.


Olivier Faure szocialista politikus egy jégtömbbel való találkozáshoz hasonlította a jelenetet, hozzátéve, hogy a baloldali koalíció megszüntetné azt a rendeletet, hogy a fogyatékkal élő személy élettársának helyzetétől függ az, hogy valaki megkaphatja-e a rokkantsági támogatást.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

disabled adults allowance, elisabeth borne, france, humiliation, woman with disabilities