A francia parlament elfogadta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – videó

A francia parlament elfogadta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – videó

Franciaországgal együtt 21-re nőtt azoknak az országoknak a száma, amelyek jóváhagyták a két skandináv állam NATO-csatlakozását, ám a végső döntéshez 30 ország beleegyezése szükséges, köztük Törökországé, ami azért érdekes, mert Erdogan török elnök a Svédországban tartózkodó kurd terroristák kiadatásától tette függővé a támogatását.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 4. 09:20

Elfogadta a francia parlament Finnország és Svédország NATO-csatlakozását. A Nemzetgyűlés elnökének bejelentése alapján a jelen lévő 308 képviselőből 209-en igennel, 46-an pedig nemmel szavaztak.

A történtekről beszámoló BFMTV értesülései szerint a kormánypárti koalíció tagjai a két skandináv ország NATO csatlakozása mellett voksolt, csakúgy, mint a republikánusok, a szocialisták és a zöldpártiak. Ezzel szemben azonban az Engedetlen Franciaország nevű baloldali párt tagjai és kommunista képviselők nemmel szavaztak, a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt 51 képviselője pedig tartózkodott.

A cikkből az is kiderül, hogy a múlt héten a Szenátus elsöprő többséggel, 323 igen és 17 nem szavazattal elfogadta a csatlakozási kérelmet. Catherine Colonna francia külügyminiszter történelmi jelentőségű döntésnek nevezte Finnország és Svédország NATO csatlakozásának ratifikálását, hozzátéve, hogy a két ország semlegessége mindig is sarkalatos elv volt.

Franciaországgal 21-re nőtt azon államok száma, amelyek támogatják Finnország és Svédország NATO csatlakozását, ám a két skandináv államnak 30 ország beleegyezésére van szüksége a NATO tagsághoz, így Törökországon állhat vagy bukhat a dolog.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

french parliament, membership, NATO, ratification, sweden and finland