A franciák csaknem fele szerint megromlott országuk viszonya a németekkel

A franciák csaknem fele szerint megromlott országuk viszonya a németekkel

Egy felmérés szerint egyre több francia gondolja úgy, hogy nem jól alakul a viszony Franciaország és Németország között. Évről évre egyre kevesebben vannak azok is, akik szerint a két ország közötti jó viszony szükséges az EU jövője szempontjából.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 15. 14:49

Nem túl rózsás a Franciaország és Németország közötti viszony, legalább is ezen a véleményen van a franciák 48 százaléka, derül ki abból a felmérésből, amelyet a CSA Intézet készített a párizsi német nagykövetség megbízásából.

A közvélemény-kutatás szerint a franciák közel fele úgy gondolja, hogy Franciaország és Németország viszonya meglehetősen rossz, ami annak tudható be, hogy a két ország között számos vita merült fel az utóbbi időben. A válaszadók 48 százaléka szerint a két ország közti viszony rosszabbá vált az elmúlt évek folyamán, 38 százalék szerint nem változott és mindössze 14 százalék gondolja úgy, hogy jobb lett a két ország viszonya, mint korábban. A 18 és 24 év közötti korosztály ugyanakkor egy kicsit optimistább ezzel a témával kapcsolatban, ott ugyanis csak 36 százalék azoknak az aránya, akik szerint romlott a két ország közötti kapcsolat, 31 százalék szerint nem változott az utóbbi pár évben, 33 százalék pedig úgy gondolja, hogy javult a helyzet.

A dokumentum azonban rávilágít, hogy 2017 óta most először fordult elő, hogy a franciák többsége szerint hanyatlásnak indult a két ország közötti kapcsolat. Az előző felmérés idején, 2020-ban még mindössze a megkérdezettek mindössze 20 százaléka gondolta úgy, hogy romlik a Franciaország és Németország közötti viszony.

A felmérés rákérdezett arra is, hogy a résztvevők mennyire tartják fontosnak a jó kapcsolatot az Európai Unió és az euróövezet szempontjából. A válaszokból kiderül, hogy a válaszadók 83 százaléka szerint a két ország közötti jó viszony szükséges, a megkérdezettek 43 százaléka pedig úgy véli, hogy a jelenlegi feszültség csak egy rossz periódus, amely hamarosan a végéhez közeledik. A jelentés ugyanakkor kiemeli, hogy a legutóbbi, 2020-ban végzett közvélemény-kutatás alkalmával még a megkérdezettek túlnyomó többsége, 92 százalék ítélte meg feltétlenül szükségesnek a jó francia-német viszonyt.

A két ország közötti viszonyt a közelmúltban számos probléma nehezítette, különösen a földgáz és annak ára miatt. Míg Németország ellenzi a Franciaország által szorgalmazott gázárplafon bevezetését, addig Párizsnak az nem tetszik, hogy Németország egy olyan gázvezeték kiépítésén dolgozik, amely Spanyolországot Európa többi részével összekötve látná el gázzal a német ipart.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, germany, survey, worse relationship