A franciák még soha nem voltak ennyire elégedetlenek az igazságszolgáltatással, mint most

A franciák még soha nem voltak ennyire elégedetlenek az igazságszolgáltatással, mint most

Rosszul működik az igazságszolgáltatás, a bírák túl engedékenyek és az igazságügyminiszter is sokkal népszerűtlenebb, mint az elődei, a lakosság túlnyomó többsége szerint. Ez derül ki egy friss kutatásból.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 25. 15:59

Erőteljes zuhanórepülésben van a francia igazságszolgáltatás, derül ki abból a felmérésből, amelyet az Ifop közvélemény-kutató készített a Le Journal du Dimanche nevű hetilap számára.

A megkérdezettek közel háromnegyede, 73 százaléka szerint az igazságszolgáltatás rosszul működik, ez az arány Emmanuel Macron öt évvel ezelőtti, első államfővé választása idején még csak 63 százalék volt. A felmérést végző Ifop arra is felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt hatvan évben még soha nem voltak ennyire elégedetlenek az igazságszolgáltatás működésével a franciák, mint most.

A felmérésből az is kiderül, hogy az általános elégedetlenség egyik oka a bírák szigorának hiánya, a válaszadók 65 százaléka szerint ugyanis túlságosan engedékenyek a francia bírák. Összehasonlításképp ez az arány 2011-ben 51 százalék volt. A megkérdezettek továbbá kifogásolják a rendelkezésre álló eszközök hiányát és az ítélethozatal rendkívül hosszúra való elnyújtását mind a polgári peres ügyekben, mind a munkaügyi bíróságok esetében.

A válaszadók életkora, vallási hovatartozása és pártállása szerint is lényeges eltérések mutatkoznak a véleményeket illetően. Az idősek 73 százaléka szerint nem működik megfelelően a francia igazságszolgáltatás, a katolikusok 72 százaléka szintén ezen a véleményen van és a jobboldali szavazók túlnyomó többsége, 82 százalék szintén úgy gondolja, hogy a francia bírák nem elég kemény kezűek a bűnelkövetőkkel szemben. A zöld párti szavazótábor ugyanakkor az ellenpólust képviseli, náluk ugyanis mindössze 37 százalék gondolja azt, hogy túlságosan engedékenyek a franciaországi bírák.

A felmérés eredményéről beszámoló Le Journal du Dimanche felhívja rá a figyelmet, hogy a francia köztársasági elnök áprilisi újraválasztása ellenére továbbra sem igazán tudta meggyőzni a lakosságot, ugyanis mindössze 31 százalék tartja pozitívnak az államfő eredményét a közbiztonság visszaállításáért vívott küzdelemmel kapcsolatban és mindössze 27 százalék elégedett az igazságszolgáltatással, ami 10 százalékos csökkenést jelent 2018 áprilisa óta.

További problémát jelent ugyanakkor a tény, hogy Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter népszerűsége is mélyponton van, a megkérdezettek mindössze 30 százaléka szimpatizál politikussal.

Elődeivel összehasonlítva ez az eredmény igencsak siralmas, a 2014-ben hivatalban lévő Christiane Taubira 47 százalékos népszerűségnek örvendett, 20101-ben Michelle Alliot-Marie 63 százalékot kapott, 2009-ben Rachida Dati pedig 51 százalékot. Az Ifop felhívja rá a figyelmet, hogy Dupond-Moretti esetében az is gondot okozhat, hogy a felmérésben részt vevő franciák negyede úgy nyilatkozott, hogy nem ismeri eléggé a két éve hivatalban lévő minisztert, Dupond-Moretti tehát politikusként nem igazán került be a köztudatba.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, Éric Dupond-Moretti, france, judges too lax, justice