A Greenpeace szerint a francia atomenergia az oroszoktól függ

A Greenpeace szerint a francia atomenergia az oroszoktól függ

A környezetvédő szervezet jelentése szerint a tavalyi évben Franciaországba importált uránium több mint 40 százalékát Oroszországon keresztül, a Roszatom ellenőrzése alatt szállították a szentpétervári kikötőbe. A francia kormány cáfolja a Greenpeace állítását.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 12. 15:15

Áll a bál a francia atomenergia háza táján. Amint arról a V4NA beszámolt, az ország északi részén, Normandiában lévő Penly atomerőmű két reaktorában is jelentős méretű repedéseket fedezett fel az atomerőműveket kezelő Électricité de France (EDF) nevű vállalat az átvizsgálás során, ami tovább késlelteti az erőmű idén májusra tervezett újraindítását. Mivel az ország áramtermelésének több mint 70 százalékát biztosító 56 reaktorból 12-t korrózió gyanúja miatt le kellett állítani ellenőrzés céljából, további 18 pedig programozott átvizsgálás miatt szünetelteti a termelést, az ország odáig jutott, hogy Európa vezető atomnagyhatalmából importőrré vált, mivel az áramtermelés történelmi mélypontra zuhant.

Tovább nehezíti a francia kormány dolgát az a jelentés, amelyet a Greenpeace tett közzé. A közel 100 oldalas dokumentumban azt írja a környezetvédő szervezet, hogy a francia atomenergia Oroszország befolyása és ellenőrzése alatt áll.

A Greenpeace jelentésében arról ír, hogy a francia urániumimport jelentős része, 43 százaléka 2022-ben Kazahsztánból és Üzbegisztánból származott és a szállítmány a Roszatom orosz állami vállalat kontrollja alatt állt, mivel ők ellenőrzik az összes, Oroszországon áthaladó nukleáris szállítmányt. A Greenpeace kiemeli, hogy a kazah és üzbég urániumot vasúton szállították Szentpétervár kikötőjébe, onnan pedig teherhajókkal vitték Franciaországba.

A szöveg a vámhivatalok, cégek, állami szervezetek, civil szervezetek és a média által közölt adatokra hivatkozik, hozzátéve, hogy a Greenpeace már korábban is botrányosnak minősítette az Oroszországgal folytatott nukleáris kereskedelem folytatását. A jelentésben az áll, hogy miközben Ukrajnát megtámadta Oroszország, addig Franciaország csaknem megháromszorozta orosz dúsított uránimportját. Ennek fényében 2022-ben Oroszország szállította a francia atomerőművek működéséhez szükséges dúsított urán egyharmadát egy éven keresztül.

A szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy, annak ellenére, hogy Kazahsztán és Üzbegisztán függetlenségre törekedtek Oroszországgal szemben, jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy ezt elérjék, mivel az urán exportjához orosz személyek által bérelt teherhajókat kénytelenek igénybe venni.

A Greenpeace kiemeli, hogy a francia nukleáris ipar óriási mértékben függ az orosz hatóságoktól, ami szerintük magyarázatot ad arra, hogy Franciaország miért ellenzi továbbra is a Roszatom elleni európai szintű szankciókat. A civil szervezet szerint szó sincs francia energiafüggetlenségről.

A témáról beszámoló Le Figaro nevű lap kiemeli, hogy a francia energiaügyi minisztérium leszögezte, hogy Franciaország, ellentétben más európai országokkal, nem importál Oroszországból urániumot. A francia atomerőműveket kezelő, többségben állami tulajdonú EDF villamosenergia vállalat szintén cáfolta a Greenpeace állítását.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, greenpeace, nuclear energy, russian influence, uranium