A háború szélén Koszovó – sokadszorra is ketyeg az óra

A háború szélén Koszovó – sokadszorra is ketyeg az óra

Miután sikertelenül tárgyalt hétfőn Brüsszelben a szerb államfő és a koszovói miniszterelnök, újra közel került a fegyveres konfliktus veszélye a két fél között. Egyelőre 48 órás haladékot kaptak a szerbek. A pristinai vezetés, amerikai nyomásra két nappal elhalasztotta a szerb rendszámú kocsik tulajdonosainak bírságolását.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 22. 13:19

Megint 48 óra

Nem született hétfőn megállapodás Brüsszelben. Koszovó és Szerbia vezetői hiába töltöttek hosszú órákat az EU vezetőivel, mégsem sikerült a rendszámokról közös nevezőre jutni. Ennek hatására Koszovó északi részén feszülté vált a helyzet. Mint arról a V4NA korábban beszámolt, az esti bejelentések szerint Pristina kedden 8 órától 150 euróval kezdte volna büntetni a szerb rendszámú kocsikat, aztán hajnalban megváltoztatták a döntést. Az USA kérésére újabb 48 órával elhalasztották a büntetések alkalmazását – jelentette be kedden hajnalban Albin Kurti miniszterelnök a Twitteren.

A kormányfő bejegyzésében megköszönte Jeff Hovenier koszovói amerikai nagykövet elkötelezettségét és részvételét az ügy rendezésében.

„Elfogadom a kérését, hogy 48 órás halasztást kapjanak az illegális KM (és egyéb) rendszámtáblák miatti büntetések kiszabásában. Örülök, hogy az Egyesült Államokkal és az EU-val együttműködve megoldást találhatok a következő két napban” – közölte Kurti.

A nagykövet ezt megelőzően kijelentette, az USA-t aggasztja, hogy Koszovó és Szerbia vezetői nem jutottak megállapodásra.

„Arra kértük Koszovó kormányát, hogy halasszák el 48 órával a büntetések végrehajtását, és engedjék meg, hogy az EU és az Egyesült Államok a jövőben részt vegyenek a megoldás megtalálásában” – húzta alá a diplomata.

Amerikai kollégájával értett egyet Németország koszovói nagykövete is. Jörn Rohde twitter bejegyzésében üdvözölte, hogy Miroslav Lajcaknak, az EU párbeszéddel megbízott képviselőjének több ideje lesz a megoldáson dolgozni az érdekelt felekkel.

Rohde kiemelte: abszurd dolog a helyzet fokozódását kockáztatni a rendszámtáblák miatt. Mint fogalmazott, több államvezetői hozzáállásra van szükség, s kevesebb kísérletre a számunkra kedvező végkifejlet reményében, ha az az összecsapások kitörésének kockázatával jár.

Egyelőre béke honol az átkelőknél

Kedd reggel egyébként a normális mederben zajlott az átkelés a szerb és koszovói határon, vagy, ahogy Belgrádban hívják, az adminisztratív átkelőn. A szerb vezetés ugyanis nem hajlandó elismerni az önálló Koszovót, így a köztük lévő átkelőt sem nevezik határnak. Annak ellenére, hogy ott okmányellenőrzés zajlik. Az átkelők közelében viszont a koszovói oldalon – sajtóértesülések szerint – speciális rendőri alakulatok vannak.

Belgrád egyébként végig a béke és a stabilitás fontosságát hangsúlyozta. Aleksandar Vucic szerb államfő hétfői belgrádi hazaérkezését követően tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta: nehéz a helyzet, közel a konfliktus, de nincs helye pániknak. Majd az éjszaka a koszovói szerbekkel is egyeztetett. Onnan azt üzente, Szerbia csak a sajátját akarja megőrizni, valamint érettséget fog mutatni. A köztársasági elnök az éjjeli Instagram videójában közölte: arra kérte a koszovói szerbeket, hogy őrizzék meg a békét és a stabilitást.

„Együtt vagyunk a koszovói szerbekkel. Csak arra kértük őket, hogy legyenek óvatosak, legyenek nyugodtak, őrizzék meg a békét és a stabilitást, úgy reagáljanak mások arroganciájára, ahogyan a tisztességes emberek mindig válaszolnak. Csak meg akarjuk védeni a mienket. a sajátunkat és semmi többet. Biztos vagyok benne, hogy nemzetként érettséget fogunk mutatni” – mondta Vucic.

Közben Zoran Milivojevic szerb diplomata úgy fogalmazott: a brüsszeli tárgyalások sikertelensége Európa veresége. Ez azt mutatja, hogy Brüsszel nem képes arra, hogy levezényelje a dialógust, s egyértelmű, hogy a helyzet fokozódására lehet számítani – közölte. A következő napokban több találkozóra is sor kerül, a két félnek most csütörtök reggel 8-ig van ideje, hogy megegyezzen, ha ez nem történik meg, akkor már valóban elkezdhetik büntetni a szerb kocsik tulajdonosait.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, kurti, milivojevic, serbia, vucic