A háború veszélye: Iránba kerülhetnek az Ukrajnának adományozott fegyverek?

A CNN-nek nyilatkozó, névtelen források elárulták, hogy számos, az Egyesült Államok által Ukrajnába küldött fegyver végzi Iránban. Ez továbbra nyújtja a fegyveres konfliktust, még több ember halálát okozva. A megvizsgált fegyvereket le lehet másolni, vagy akár egy olyan eszközt gyártani, amivel szemben hatástalan a nyugati fegyver.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 12. 12:08

Miközben a republikánus törvényhozók fokozni kívánják az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek felügyeletét, négy névtelen forrás a CNN-nek elárulta, hogy az Ukrajnának biztosított fegyverek egy részét az orosz erők elfogták, és Iránba küldték ahol tüzetesen átvizsgálják az amerikai gyártmányú, és a NATO által is használt eszközöket.

Ezek közé az Iránnak átadott fegyverek közé tartoznak a Javelin páncéltörők és a Stinger légvédelmi rakéták, amelyekből Ukrajna az elmúlt időszakban még többet követelt az Egyesült Államoktól. A fegyvereket a források feltételezése szerint Oroszország a harctéren zsákmányolta az ukrán erőktől.

A források szerint sok esetben Oroszország a megkaparintott fegyvereket Iránba küldi, hogy ott szétszereljék és elemezzék azokat, valószínűleg azért, hogy az iráni hadsereg megpróbálja elkészíteni a fegyverek saját verzióját. De a megszerzett nyugati fegyverek Iránba való szállításával az oroszok arra is ösztönözhetik Teheránt, hogy továbbra is támogassa az ukrajnai háborút – vélekednek a névtelen források.

Sajtóértesülések szerint az amerikai hadsereg vezetésének is pontos információi vannak a fegyverek hollétéről, ugyanis a források szerint az ukrán hadsereg a háború kezdetet óta rendszeresen beszámol azokról az esetekről, amikor az amerikaiak által adományozott fegyverek orosz kézre kerülnek.

A fegyverszállítmányokról gyakran nem készül megfelelő nyilvántartás, ezért a republikánus törvényhozók már többször is felhívták a figyelmet arra, hogy ezt sürgősen orvosolni kell. A Pentagon egyik legfőbb politikai tisztviselője, Colin Kahl azonban többször is kitartott amellett, hogy a Védelmi Minisztériumnak nincsen semmilyen bizonyítéka arra, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek jelentős mennyiségbe máshova, illetéktelenek kezébe kerültek volna.

Hozzátette ugyanakkor: „azt hiszem, a mi értékelésünk szerint, ha néhány fegyveradomány máshol bukkan fel, akkor az az oroszoknak köszönhetően került ki Ukrajnából. Oroszország ugyanis a korábbiakhoz hasonlóan most is zsákmányol a csatatéren fegyvereket és egyéb eszközöket”.

Az Egyesült Államok kevesebb mint egy év alatt több mint 113 milliárd dollárnyi segélyt nyújtott Ukrajnának, ebből több mint 32 milliárd dollárt fegyverek formájában, amelyek nagy része az amerikai hadsereg saját készleteiből származott.

Robert Storch, a Védelmi Minisztérium főfelügyelője egy meghallgatáson nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok betartotta-e az 1976-os törvényt, amely előírja az Ukrajnába küldött fegyverek nyomon követését. A férfi emellett elismerte, hogy érkezett néhány panasz az Ukrajnában eltűnt amerikai fegyverekkel kapcsolatban a témában létrehozott forródrótra, de azt mondta, hogy ezeket a bejelentéseket még vizsgálják.

A fegyverszállítmányokra vonatkozó nyilvántartások szigorítása azért is nagyon fontos a republikánusok szerint, mert ha illetéktelen kezekbe kerülnek a nyugati fegyverek, az tovább nyújtja a fegyveres konfliktust, még több ember halálát okozva ezzel.

NAGYVILÁG

Címkék:

iran, russia, ukraine war, weapons