A jobboldal nyerte a választásokat Olaszországban

A szeptember 25-én tartott választáson a jobboldali koalíció relatív többséget szerzett, több mint 15 százalékkal előzte meg a baloldali pártok tömörülését.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 26. 09:03

A jobbközép pártoknak a legfrisebb eredmények szerint a szavazatok 43,91 százalékával többsége lesz mind az alsóházban, mind a szenátusban Olaszországban. A balközép pártok koalíciója csupán 26,44 százalékot ért el. A Fratelli d’Italia a szavazatok 26,27 százalékát, a Demokrata Párt ( PD) a 19,25 százalékát az 5 Csillag Mozgalom pedig a voksok 15,05 százalékát szerezte meg. A részvételi arány a legalacsonyabb volt Olaszország történetében, mindössze 63,91 százalék. A 2018-as választásokon a választásra jogosultak 73,18 százaléka járult az urnákhoz.

Az előrejelzések szerint a jobbközép pártok a szenátusban nagyjából 109-129 mandátummal fognak rendelkezni. A balközép pártok 30 és 50 közötti mandátum számra számíthatnak, őket követi az 5 Csillag Mozgalom 19-29 hellyel. Az Action és az Italia viva pártok pedig együttesen megközelítőleg 8-10 fős frakciót alkothatnak.

Georgia Meloni, aki az várhatóan Olaszország következő miniszterelnöke lesz, a római Parco dei Principi Hotelben a Fratelli d’Italia eredményváróján mondott beszédet.

“A teljesebb értékelést holnapra halasztjuk, de az olaszok egyértelműen a Fratelli d’Italia vezette jobbközép kormány mellett tették le a voksukat. Itt az ideje, hogy az olaszok olyan kormányt kapjanak, amelyet akarnak”

– mondta Giorgia Meloni.

A Forza Italia elnöke, Silvio Berlusconi az este folyamán felhívta Giorgia Melonit, hogy gratuláljon neki a választási eredményhez.

Matteo Salvini is kommentálta a választási eredményeket. “A jobbközép koalíció egyértelmű előnyben van a képviselőházban és a szenátusban is! Hosszú éjszaka lesz, de már most köszönetet szeretnék mondani” – írta Matteo Salvini a Twitteren az első eredmények nyilvánosságra kerülése után.


“A Forza Italia döntő szerepet játszott a jobbközép győzelmében, és döntő lesz az új kormány megalakulásában is. Továbbra is bízunk Renato Schifani szicíliai győzelmében” – írta Antonio Tajani európai parlamenti képviselő a Twitteren.

“Az adatok egyértelműnek tűnnek számomra. Az olaszok egy jelentős része úgy döntött, hogy Giorgia Meloninak szavaz bizalmat A Melonival kapcsolatos aggodalmakat az olasz sajtó, amely nem kedveli őt, és egy baloldali politikai párt mesterkélten felépítette. Giorgia Meloni megbízható, őszinte demokrata. A gyermekeim jövőjét nyugodt szívvel bízom Giorgia Melonira. Ő az a személy, aki egy ilyen pillanatot a legfelelősségteljesebben tud kezelni” – mondta az FDI társalapítója, Guido Crosetto.

“A polgárok megszólaltak, és tudomásul kell vennünk, hogy a jobbközép koalíciót jutalmazták meg bizalmukkal” – mondta Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom miniszterelnök jelöltje.

“Az olaszok leckét adtak alázatból az Európai Uniónak, amely von der Leyen asszony hangján keresztül azt állította, hogy ők diktálnak. Semmiféle fenyegetés nem állíthatja meg a demokráciát, Európa népei felemelik a fejüket és saját kezükbe veszik a sorsukat!” – írta az olasz választásokkal kapcsolatban Jordan Bardella, a francia nemzetgyűlés tagja.

NAGYVILÁG

Címkék:

election, fratelli d'italia, giorgia meloni, italy, matteo salvini