A jobboldali városvezető nagyobb hatalmat kér a polgármestereknek a bevándorlás miatt

A jobboldali városvezető nagyobb hatalmat kér a polgármestereknek a bevándorlás miatt

A polgármester a bevándorlási törvény szigorítására kéri a belügyminisztert, továbbá nagyobb felhatalmazást szeretne a városvezetőknek és a városi rendőrségnek, hogy könnyebben megbirkózhassanak az egyre növekvő migrációs nyomással.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 5. 06:00

Nizza polgármestere, Christian Estrosi levélben fordult Gérald Darmanin belügyminiszterhez, a városvezető azt szeretné elérni, hogy a miniszter szeptemberben szigorítson a bevándorlási törvényjavaslaton, adjon nagyobb hatáskört a polgármestereknek és erősítsék meg az önkormányzati rendőrség hatáskörét. Estrosi a Twitter-bejegyzése alapján több javaslatot is előterjesztett, melyek főként a bevándorlással kapcsolatosak.

Első javaslatként azt szeretné elérni Nizza polgármestere, hogy a városi rendőrség is ellenőrizhesse az emberek személyazonosságát. Ez ugyanis jelenleg tilos a számukra, holott a köznyugalom fenntartása a feladatuk. A második javaslat is a városi rendőrséggel kapcsolatos, ebben a hatályos jogszabályok felülvizsgálatát kéri Estrosi, valamint azt, hogy felhatalmazzák a városi rendőrséget, hogy beavatkozhasson az elvadult és illegális migránstáborok felszámolása érdekében anélkül, hogy előzőleg jogi eljárást kellene indítania a közigazgatási bíróságnál és a prefektuson keresztül a nemzeti rendőrség segítségét kelljen kérnie. A harmadik javaslatban azt kéri Nizza első embere, hogy a városi rendőrség kapjon felhatalmazást arra, hogy saját hatáskörben lefoglalhassa a bevándorlók birtokában lévő felszereléseket, a prefektus és az ügyészség segítsége nélkül.

A polgármester negyedik javaslata a gyermekekkel kapcsolatos, Estrosi a gyermekelhelyezési eljárások egyszerűsítését kéri a belügyminisztertől, kihangsúlyozva, hogy ők a szüleik helyzetének járulékos áldozatai és olyan körülmények között élnek, amelyek nem felelnek meg az emberi méltóságnak.

Az utolsó, ötödik javaslatban Estrosi kezdeményezi a schengeni megállapodások felülvizsgálatát, Nizza polgármestere rendszeresítené a prefektúra szolgálatai által végzett ellenőrzéseket annak érdekében, hogy a hatóságok megbizonyosodhassanak arról, hogy az Európai Unió tagállamainak állampolgárai rendelkeznek a szükséges anyagi forrásokkal ahhoz, hogy három hónapot meghaladó időtartamra is Franciaországban tudjanak maradni.

Christian Estrosi kijelentette, hogy a francia állam nem tud mindent megtenni az egyre nagyobb méreteket öltő migrációs hullámmal szemben, így a keleti országokból érkező bevándorlók tömegével Nizza városának kell megbirkóznia. Estrosi azt is leszögezte, hogy egyetért a belügyminiszter azon javaslatával, miszerint ki kellene utasítani a bűncselekményt elkövető illegális bevándorlókat – még abban az esetben is, ha gyermekük van Franciaországban, írja a BFMTV.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

christian estrosi, france, migratory pressure, nice, power of mayors