A kiskorúak titkos abortuszát népszerűsítette a Fehér Ház

A Fehér Ház a hivatalos Instagram fiókján egy olyan oldalt népszerűsített, amelyen a 15 évnél fiatalabbakat segítik, hogy a szüleik tudta nélkül végeztessenek abortuszt.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 3. 11:01

A Fehér Ház a hivatalos Instagram-oldalán népszerűsített egy olyan weboldalt, amely 15 év alatti lányokat biztat abortuszra a szüleik tudta és beleegyezése nélkül.

Június 25-én, egy nappal azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, aminek értelmében ismét az Egyesült Államok tagállamai dönthetnek majd az abortusz szabályozásáról, a Fehér Ház egy online egészségügyi és humánszolgáltatási oldalt, az AbortionFinder.org-ot hirdette az Instagramon. Ez az oldal egy olyan hálózat, amely összekapcsolja az abortusz mellett döntő nőket az abortuszt végző helyi intézményekkel, és tájékoztatást nyújt az abortusz törvényességéről az adott államban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The White House (@whitehouse) által megosztott bejegyzés

Az emberek a honlapon abortuszklinikákat kereshetnek a tartózkodási helyük és életkoruk alapján, beleértve a 15 éves vagy annál fiatalabbakat is.

Az AbortionFinder.org azonban tartalmaz egy linket is az If/When/How Judicial Bypass (JB) nevű segélyvonalhoz, amelynek célja, hogy segítsen a kiskorúaknak a szüleik vagy gyámjaik megkerülésével abortuszt elvégeztetni, hívja fel rá a figyelmet a The Federalist hírportál. Ez lehetővé teszi a 14-16 évesek számára a terhesség megszakítását, és a családjuk tudta nélkül tegyék ki magukat az ezzel járó komoly lelki és testi traumának.

A Legfelsőbb Bíróság döntése után az Egészségügyi és Emberi Szolgáltatásokkal foglalkozó tárca azonnal beélesített egy honlapot ReproductiveRights.gov néven, amelynek kifejezett célja, hogy pontos és naprakész információkat nyújtson a reproduktív egészségügyi ellátáshoz és erőforrásokhoz való hozzáférésről és azok fedezetéről. Az oldalnak már önmagában is félrevezető az elnevezése, mivel az abortusz nem egészségügyi ellátás a hivatalos álláspont szerint. Az oldal továbbá kizárólag az abortuszhoz kapcsolódó szolgáltatásokat népszerűsítette. A weboldal az AbortionFinder.org-ra is hivatkozott, vagyis ebben az esetben is a szülői beleegyezés megkerülését népszerűsítette a kiskorúak abortuszhoz való hozzáférése során.

NAGYVILÁG

Címkék:

abortion, united states of america, white house