A kormány igyekezete ellenére sem túl hatékony a francia migrációs politika – videó

A kormány igyekezete ellenére sem túl hatékony a francia migrációs politika – videó

Bár Franciaországban tavaly több migránst toloncoltak ki 2021-hez képest, nem mondhatni, hogy a rendszer hatékonyabban működik. 2022-ben ugyanis jóval több bevándorló érkezett az EU egyik legnagyobb országába, mint az azt megelőző évben – derül ki a Belügyminisztérium adataiból. Mindeközben az egyik legveszélyesebb nagyvárosban végzett vizsgálatok arra is rávilágítottak, hogy a magukat kiskorúnak valló bűnöző migránsok túlnyomó része valójában felnőtt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 27. 16:46

Drámai mértékben, több, mint 30 százalékkal nőtt 2022-ben a Franciaországban benyújtott menedékkérelmek száma az előző évhez képest, írja a BFMTV nevű francia hírportál. A tavalyi évben összesen 137 046 kérelem érkezett be a prefektúrákhoz, ami 31,3 százalékkal haladja meg a 2021-es adatokat, továbbá több mint 19 000 felülvizsgálati kérelmet is benyújtottak a hatóságokhoz. A kérelmek száma az év második felében meredeken megugrott, az igénylők elsősorban afgán, bangladesi, török és grúz állampolgárok.

A Belügyminisztérium által közölt adatokból az is kiderül, hogy mindemellett jelentősen nőtt a hatóságok által kibocsátott tartózkodási engedélyek száma is.

A statisztikák szerint 2022-ben kiugróan sok, 320 330 tartózkodási engedélyt adtak ki Franciaországban, ami 17,2 százalékkal több a 2021-ben kiadott engedélyek számánál.

A BFMTV úgy tudja, hogy emelkedő tendenciát mutat a dokumentumokkal nem rendelkező migránsok számára kiadott tartózkodási engedélyek száma is. 2022-ben több mint 34 000 okmányokkal nem rendelkező migránst legalizáltak a francia hatóságok, ami 8 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest.

Gérald Darmanin belügyminiszter még tavaly december elején a parlament előtt jelentette be, hogy a kormány változtatni kíván a migrációs politikáján, méghozzá úgy, hogy a beilleszkedni nem hajlandó, bűncselekményeket elkövető bevándorlókat kitoloncolja, a dolgozni akaró migránsokat pedig felkarolja és segíti a beilleszkedésben.

A francia kormány valóban felgyorsította a kitoloncolások ütemét. A belügyminiszter a Twitteren tette közzé, hogy 2022-ben több mint 15 százalékkal több olyan külföldi állampolgárt utasítottak ki az országból, akik illegálisan tartózkodtak francia földön. Ami a bűncselekményt elkövető bevándorlók deportálását illeti, 2022-ben 3615 ilyen személyt toloncoltak ki a francia hatóságok, ami kétszerese a 2021-ben végrehajtott 1834 kiutasításnak.

Bár a számok valóban javuló tendenciát mutatnak a 2021-es adatokhoz képest, még mindig többen érkeznek Franciaországba, mint amennyien távoznak, erre a BFMTV hívta fel a figyelmet.

A BFMTV értesülései szerint 2022-ben összesen 15369 személyt toloncoltak ki Franciaországból, ami elmarad a pandémia előtti szinttől, de meghaladja a 2021-es adatokat. Ugyanakkor lényeges különbség van a kitoloncolások és a benyújtott menedékkérelmek között, mivel az utóbbi arányaiban több mint a duplája a deportálásoknak.

A bevándorlókkal kapcsolatban a francia hatóságoknak évek óta óriási gondot okoznak azok a bűnelkövető fiatalok is, akik kiskorúnak hazudják magukat annak érdekében, hogy a jogi felelősségre vonás során enyhébb büntetést kapjanak.

Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, a statisztikák szerint a zöldpárti vezetésű Lyon a harmadik legveszélyesebb francia város Párizs és Marseille után, ahol szintén rengeteg problémát okoznak a magukat 18 év alattinak mondó bűnöző migránsok. A lyoni prefektus kérésére a határrendészet speciális egysége ezért vizsgálatnak vetette alá azokat az úgynevezett kísérő nélküli kiskorúakat, akiket Lyonban és környékén kerítettek rendőrkézre. A vizsgálat megdöbbentő eredményt hozott. Kiderült ugyanis, hogy a magukat kiskorúnak mondó, bűncselekményt elkövető migránsok túlnyomó többsége, 80 százaléka valójában felnőtt.

Az eljárással kapcsolatban Nicolas Jacquet lyoni államügyész a Lyon Mag nevű helyi lapnak elmondta, hogy amennyiben kétség merül fel az őrizetbe vett bűnelkövető valós életkorát illetően, akkor a hatóságok a gyanúsított fogai, illetve a csukló és a kulcscsont röntgenfelvétele alapján határozzák meg, hogy valóban kiskorú-e az illető. Az ügyész kiemelte, hogy erre a vizsgálatra mindenképp addig kell sort keríteni, amíg a gyanúsított rendőrségi őrizetben van.

A lap kiemeli, hogy Lyonban 2022-ben összesen 144, magát kiskorúnak mondó bűnöző ellen indítottak eljárást és 116 esetben bebizonyosodott, hogy az elkövető valójában 18 év feletti, azaz nagykorú. Ezen felül 21 olyan elkövető volt, akinél nem sikerült egyértelműen megállapítani az életkort, ezért őket az alapértelmezés szerint kiskorúként kezelték a hatóságok. A magukat kiskorúnak mondó, de valójában 18 év feletti bűnelkövetők ellen a rendőrségi őrizet lejárta után kiutasítási határozatot adnak ki a hatóságok, melynek végrehajtásáig adminisztratív fogvatartási központban helyezik el őket.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

asylum claim, crime, expulsion, false minors, france, illegal migrants, immigration