A lakosság többsége szerint túlságosan engedékeny az igazságszolgáltatás

A lakosság többsége szerint túlságosan engedékeny az igazságszolgáltatás

Egy felmérés szerint a francia lakosság csaknem 90 százaléka úgy gondolja, hogy nem elég keménykezű a törvény a visszaeső bűnözőkkel szemben. Ez az arány a jobboldali szavazók körében ennél is magasabb, a baloldali és zöldpárti szimpatizánsok esetében azonban jóval alacsonyabb.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 14. 11:26

Franciaországban egyre több problémát okoznak a többszörösen visszaeső bűnözők, akik a szabadulásuk után kisvártatva újabb bűncselekményt követnek el.

Pontosan ez történt 2022 októberében Angers városában is, ahol egy nemi erőszakért, nemi erőszak kísérletéért és szexuális zaklatásért előzőleg már három alkalommal elítélt férfi alig két hónappal azután, hogy szabadult a börtönből, újra erőszakoskodott. Betört egy 26 éves nő otthonába, késsel megfenyegette és megpróbálta megerőszakolni. A TF1 értesülései szerint az áldozatnak úgy sikerült megmenekülnie, hogy megharapta a támadót, aki elmenekült e helyszínről.

Egy másik eset 2022 szeptemberében történt az ország déli részében lévő Alpes-Maritimes megyében. Egy fiatal férfi, a 33 éves Bilel Saadi, akinek a bűnlajstromában 21 bejegyzése szerepelt és 20 éves kora óta összesen 11 évet töltött börtönben, szexuálisan zaklatott egy gimnazista lányt, aki épp az iskolába tartott. Az esetről a Nice Matin nevű helyi lap számolt be.

A fenti két eset azonban sajnos nem egyedülálló Franciaországban, nagyon sok a visszaeső bűnöző. A Le Monde nevű lap 2021-ben arról írt, hogy a börtönből szabadult bűnözők 31 százaléka egy éven belül ismét bűncselekményt követ el.

A franciaországi börtönök azonban komoly gonddal küzdenek, ami nem más, mint a zsúfoltság. Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, az országban összesen 72 350 fogvatartott jut a 60 709 férőhelyre, ami 119,2 százalékos telítettséget jelent. Ám van olyan hely, ahol az átlagnál sokkal rosszabb a helyzet: országszerte 57 olyan fogvatartási intézet van, ahol több, mint 150 százalékos a kihasználtság, három városban, Carcassonne-ban, Nîmes-ben és Bordeaux-ban pedig 200 százalék feletti. Azonban nem csak franciákat tartanak fogva, az áprilisi választások idején több jobboldali politikus is felhívta rá a figyelmet, hogy a francia börtönökben raboskodó személyek jelentős része, 22-25 százaléka külföldi állampolgár.

A börtönök túlzsúfoltságáról számolt be a minap a Le Parisien is, a lap a párizsi főügyész által elmondottakra hivatkozva azt írja, hogy a 2022 decemberében regisztrált adatok szerint a Párizs környéki Île-de-France régió börtöneiben 10 135 férőhelyre 13 446 fogvatartott jutott, ami 133 százalékos börtönsűrűséget jelent. A főügyész a zsúfoltság okát a súlyos bírósági ítéletekben látja, mivel átlagosan hosszabb időre küldik rács mögé a bírák a bűnözőket.

A francia lakosság azonban teljesen már véleményen van, a CNews hírportál számára készített felmérést a CSA Intézet, melyből kiderül, hogy a megkérdezettek 87 százaléka szerint túlságosan engedékeny a francia igazságszolgáltatás a többszörösen visszaeső bűnözőkkel szemben.

A francia igazságszolgáltatás túlzott enyheségével minden korosztály képviselői egyetértenek, az összes kategóriában 80 százalék feletti volt azoknak az aránya, akik szerint súlyosabban kellene büntetni a visszaeső bűnelkövetőket.

A megkérdezettek politikai hovatartozását illetően azonban már nem ilyen nagy az összhang. A zöldpárti és a baloldali válaszadók 72, illetve 75 százaléka gondolja úgy, hogy nem elég szigorú az igazságszolgáltatás a visszaesőkkel szemben, míg ez az arány a kormánypárt szavazói esetében 87 százalék. A jobboldal szimpatizánsainak soraiban azonban jóval magasabb azoknak az aránya, akik szigorúbban lépnének fel a visszaesőkkel szemben, a republikánusok támogatóinak 95 százaléka, a Nemzeti Tömörülés és az Éric Zemmour által alapított és vezetett Reconquête (visszahódítás) nevű párt támogatóinak pedig 97 százaléka szerint túl engedékenyek a francia bírák. Összességében a baloldali szavazók 77 százaléka gondolja úgy, hogy nagyobb szigorra lenne szükség, míg a jobboldal szimpatizánsainak 92 százaléka van ezen a véleményen.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crime, france, lenient judicial system, repeat offenders, survey