Emmanuel Macron a felelős a politikai kudarcért, véli a lakosság túlnyomó része

Emmanuel Macron a felelős a politikai kudarcért, véli a lakosság túlnyomó része

Egy felmérés szerint a lakosság úgy gondolja, hogy a francia államfő meggyengült, valamint ő a felelős azért, hogy a kormánypártnak nem sikerült megszerezni a parlamentben az abszolút többséget. Egy másik felmérésből pedig az derül ki, hogy a franciák immár nem a baloldali koalíciót, hanem a jobboldali Marine Le Pen pártját tartják az első számú ellenzéknek.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 24. 15:23

Méhkasként bolydult fel az elmúlt napokban a francia politikai élet, bár Emmanuel Macron az áprilisban tartott elnökválasztáson legyőzte legfőbb politikai ellenfelét, Marine Le Pent, a parlamenti választásokon nem sikerült megszereznie a kormánypártnak az abszolút többséget. A jobboldali Nemzeti Tömörülés bravúros teljesítménnyel minden eddiginél több képviselőt juttatott az országgyűlésbe.

A Le Figaro nevű lap megbízásából készített felmérést az Odoxa Backbone Consulting közvélemény-kutató cég, amiből kiderül, hogy a megkérdezett franciák 83 százaléka úgy gondolja, hogy Emmanuel Macron meggyengülve került ki a parlamenti választásokból. A felmérés során megkérdezettek 70 százaléka továbbá úgy véli, hogy Emmanuel Macron a felelős azért, hogy a kormánypártnak nem sikerült megszereznie a parlamentben az abszolút többséget, sőt, még a Macron politikáját támogatók 40 százaléka is ezen a véleményen van. Az 577 főből álló Alsóházban a többséghez legalább 289 mandátumot kellett volna megszereznie az Ensemble (együtt) elnevezésű politikai pártszövetségnek, de csupán 248 képviselőt sikerült a parlamentbe juttatnia a kormánypártnak, írja a Le Figaro.

A lap arra is kitér, hogy a felmérésben részt vevő franciák azt szeretnék, hogy változás legyen a miniszterelnöki rezidencián. A megkérdezettek 57 százaléka szerint az államfőnek le kellene váltania a mindössze pár hete, május 16-án kinevezett kormányfőt, Élisabeth Borne-t.

Ami a válaszadók pártállását illeti, a jobboldali Nemzeti Tömörülés szimpatizánsainak 75 százaléka szeretné leváltani a kormányfőt. Az Éric Zemmour által alapított és vezetett szintén jobboldali Reconquête (visszahódítás) nevű párt szavazóinak 66 százaléka szintén ezen a véleményen van. A baloldali Jean-Luc Mélencon által irányított Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) támogatóinak 64 százaléka is a miniszterelnök leváltását szeretné, az ötletet a republikánusok szavazók 40 százaléka szintén támogatja. Ami meglepő, hogy Macron pártjának, a Köztársaság Lendületben (LREM) nevű párt szimpatizánsainak majdnem a harmada, 32 is Élisabeth Borne eltávolítását szeretné.

Amint arról hírügynökségünk is beszámolt, a miniszterelnök június 21-én benyújtotta lemondását, ám az államfő azt nem fogadta el, azzal az indokkal, hogy a kormánynak működőképesnek kell maradnia.

A Le Figaro cikkéből az is kiderül, hogy a felmérésben részt vevő választópolgárok 80 százaléka szerint a parlamenti választások nagy nyertese a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés. A párt minden előző várakozást túlszárnyalva, 89 mandátumot szerzett az országgyűlésben. A megkérdezettek csupán 55 százaléka véli úgy, hogy a választások nyertese a Nupes elnevezésű baloldali koalíció. A Nupes összesen 131 képviselőt juttatott a parlamentbe, melyből 72 mandátum az Engedetlen Franciaországé, 24 a szocialistáké, 23 a zöld párté és 12 a kommunistáké. Ha nem összességében nézzük a Nupes parlamentbe juttatott képviselőinek számát, hanem pártonként, akkor kiderül, hogy valóban jobban szerepelt a Nemzeti Tömörülés, hiszen a baloldali Jean-Luc Mélenchon pártja csak 72 képviselőt parlamenti helyet szerzett, szemben Marine Le Pen pártjának 89 mandátumával.

Ezt támasztja alá egy másik felmérés, melyről a BFMTV számolt be. Az Elabe közvélemény-kutató cég beszámolója alapján a franciák többsége úgy látja, hogy a Nemzeti Tömörülés minden eddiginél jobban teljesített a június 12- én és 19-én tartott parlamenti választásokon. A megkérdezettek 43 százaléka szerint a jobboldali párt az első számú ellenzék, míg a Jean-Luc Mélenchon által vezetett Nupes nevű baloldali koalícióról csak a válaszadók 31 százaléka gondolja ugyanezt.

A cikkből az is kiderül, hogy a franciák 54 százaléka szerint Marine Le Pen pártja került ki a legerősebben a parlamenti választásokból, míg a Nupes nevű baloldali koalícióról csak 18 százaléka gondolja ezt, Macron pártszövetsége pedig még ennél is kevesebb, mindössze 7 százalék szerint erősödött a választásokon.

A felmérés meglepő eredményt hozott Macron parlamenti többségének elvesztéséről is. Tízből hét francia ugyanis úgy látja, hogy kifejezetten jót fog tenni a politikai életnek az, hogy a kormánypárt nem került abszolút többségbe az Alsóházban.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, marine le pen, opposition party, rassemblement national, weakened