A muszlim közösségek petícióval tiltakoznak a radikális imám kitoloncolása ellen

A muszlim közösségek petícióval tiltakoznak a radikális imám kitoloncolása ellen

A radikális muszlim prédikátor rendszeresen gyűlöletbeszédet tartott Franciaország ellen, az egyik videómegosztó oldalon több százezres követőtábora van. A belügyminiszter a minap jelentette be, hogy kiutasítja az országból, a hírre több mecset is petíciót indított az intézkedés visszavonását követelve és egy baloldali politikus is közleményben tiltakozott.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 3. 10:00

Alaposan felbolygatta a franciaországi muszlim közösségeket Gérald Darmanin belügyminiszter július végén tett bejelentése, mely szerint kiutasítja az országból a marokkói állampolgárságú Hassan Iquioussen-t. A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy a radikális imám rendszeresen tartott olyan gyűlöletbeszédeket, amelyek ellentétesek Franciaország értékeivel, továbbá a szekularizmus, valamint a nők és férfiak közötti egyenlőség elveivel.

A hír hallatán azonnal elkezdtek mozgolódni a muszlim közösségek, a lyoni székhelyű Rhone megyei mecsetek tanácsa (CMR) és a Rhone megyei imámok teológiai tanácsa (CTIR) úgy véli, hogy a belügyminiszter által felsorolt indokok nincsenek összhangban a az igazságosság és a méltányosság szellemével, szerintük ugyanis a megye mecsetjeiben tartott prédikációiban az imám mindig tiszteletben tartotta a Francia Köztársaság törvényeinek alapelveit, írja a Lyon Mag nevű helyi lap.

Ám nem csak a lyoni muszlim közösségek tiltakoznak az imám kiutasítása ellen, a La Voix du Nord nevű regionális lap számolt be róla, hogy a Franciaország északi részén lévő Hauts-de-France régióban mintegy húsz mecset petícióban tiltakozik Hassan Iquioussen kitoloncolása ellen, a dokumentumot már több mint 16 ezren aláírták. A mozgalmat elindító Villeneuve-d’Ascq mecset elnöke, Mohamed Karrat levélben fordult Nord megye prefektusához és a belügyminiszterhez, hogy kifejezze értetlenségét az eljárással kapcsolatban, indoklása szerint az imám beszédeiben erőt adott és az együttélésre szólított fel. Mohamed Karrat szerint a férfi kitoloncolása nagy zavart okozna a francia muszlim közösségben és méltánytalanul veszélyeztetné a muszlimok életét, majd hozzátette, hogy az imám mindig is tisztelte az igazságszolgáltatást.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés párt elnöke, Jordan Bardella a Twitteren felhívta rá a figyelmet, hogy a petíciót aláíró mecseteket egytől egyig be kellene záratnia a belügyminiszternek szeparatizmus miatt, mivel nyíltan támogatják az iszlamista, francia-ellenes és antiszemita nézeteket valló imámot.

A muszlim közösségeken kívül a francia baloldal is kiállt az imám mellett, David Guiraud, a Nupes baloldali koalíció politikusa közleményt adott ki, melyben azt firtatja, hogy miért kell kiutasítani az országból a muszlim férfit, aki ellen előzőleg még soha nem indítottak eljárást bűncselekmény vagy vétség miatt.

Hírügynökségünk korábban beszámolt arról, hogy a muszlim férfi évtizedek óta Franciaországban él, de nem kapta meg az állampolgárságot, ezért kiutasítása esetén szülőhazájába, Marokkóba kellene mennie. Mivel azonban rendszeresen bírálta az ottani rezsimet és az uralkodót, könnyen bajba kerülhet abban a pillanatban, ahogy leszáll a repülőgépről az észak-afrikai országban. A Le Point nevű francia lap arról számolt be, hogy előfordulhat, hogy egy másik országban fog tartózkodási engedélyt kérni az imám, a családja közelsége miatt pedig lehet, hogy a választása Belgiumra esik.

Ezt támasztják alá a 7sur7 értesülései, a belga lap ugyanis arról számolt be, hogy az imám Marokkó helyett Belgiumba szándékozik menni abban az esetben, ha kitoloncolják Franciaországból. Ezt az ötletet azonban hevesen ellenzi Georges-Louis Bouchez politikus, a liberális Reform Mozgalom elnöke, aki úgy véli, ezt mindenáron meg kell akadályozni, mivel a férfi a szeparatizmust népszerűsítette és az iszlamofóbia körüli összeesküvés elméleteket gyártott. Hozzátette, Belgiumnak nem áll szándékában az iszlamizmus tanyájává válni Európában.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

belgium, expulsion, france, hate speech, imam, islamist radical