A Nyugat Koszovó függetlenségének elismerését akarja – pénzt kínálnak Belgrádnak

A Nyugat Koszovó függetlenségének elismerését akarja – pénzt kínálnak Belgrádnak

Új kompromisszumos megoldást készít elő Németország és Franciaország Koszovó és Szerbia viszonyának rendezésére. Az albán sajtóban napvilágot látott nem hivatalos dokumentum szerint Belgrádtól egyelőre nem várják el, hogy ismerje el déli tartománya függetlenségét, de 10 éven belül, legkésőbb 2033-ig azt meg kell tennie. Cserébe Pristina kötelezettséget vállal a koszovói Szerb Községek Közössége létrehozására.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 21. 08:00

Washington Koszovó pártján áll

Megingathatatlan Amerika támogatása Koszovó felé, erről írt a pristinai elnök miután Joe Biden amerikai elnökkel beszélt Londonban. Vjosa Osmani szerint Washington továbbra is kiáll a Belgrád által el nem ismert terület függetlensége mellett. Osmani II. Erzsébet gyászszertartása után találkozott az USA elnökével. Az albán politikus ezután a Facebookon azt írta, hogy különleges megtiszteltetés volt beszélni Bidennal, és közölte, hogy az amerikai elnök megingathatatlan támogatását fejezte ki Koszovó mellett. A pristinai elnök a koszovói nép nevében háláját és elkötelezettségét fejezte ki Koszovó és az USA partnersége mellett.

Közben az albán sajtó arról cikkezik, hogy a német és a francia vezetés egy olyan dokumentumot dolgozott ki, amely részeként Szerbia 10 éven belül el kell ismerje Koszovót. Az Albanian Post nevű hírportál szerint, – amelyet az egész balkáni sajtó átvett – azt írja, hogy egy olyan dokumentumot terjesztetett elő Berlin és Párizs, valamint az Európai Unió, amely a szerb és az albán igényeknek is megfelelhet.

Az irat szerint mindegyik félnek engednie kell, de mindenki valamit kap is cserébe. A terv szerint Belgrádnak egyelőre nem kell elismernie Koszovó függetlenségét, megalakulhat a Szerb Községek Közössége és jelentős pénzügyi és gazdasági támogatásra számíthatna Belgrád, valamint a Nyugat elismerné, hogy Szerbiának vezető szerepe van a régióban.

kép: Screenshot/Albanian Post

Pristina, ha elfogadja a javaslatot, akkor igaz, hogy egy évtizeddel elodázódik a hivatalos elismerés Belgrád részéről, de az EU 5 tagja, amely eddig ellenezte Koszovó szuverenitását, azután elismerné azt. Emellett megnyílna az út az albánok előtt, hogy a legnagyobb nemzetközi és európai szervezetek tagjai lehessenek. Ezt ezidáig nem tudták megtenni, hiszen Szerbia, valamint az ENSZ-ben Oroszország is blokkolta a csatlakozásukat. Belgrád ugyan nem ismerné el a függetlenséget, de elfogadná a mostani helyzetet, mint reális állapotot – írja a szerb Blic napilap. Brüsszel is nyerne, hiszen hosszú évek után sikerülne egy nagy problémát megoldania.

Aleksandar Vucic szerb elnök a dokumentumra reagálva azt mondta, elutasít egy ilyen javaslatot, sőt azt sem engedi meg, hogy Koszovó az ENSZ tagja legyen. Vucic jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol az ENSZ közgyűlésén vesz részt. Az államfő megerősítette, hogy a dokumentum, amely az albán sajtóból szivárgott ki létezik, sőt ő azt olvasta is.

„Nem voltam hajlandó átvenni azt a dokumentumot, mert tudtam, mi fog ezután történni” – jegyezte meg a szerb köztársasági elnök.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

brussels, kosovo, serbia