A rendkívül rossz közbiztonság miatt felhalmozódott a szemét a zöldpárti vezetésű nagyvárosban – videó

A rendkívül rossz közbiztonság miatt felhalmozódott a szemét a zöldpárti vezetésű nagyvárosban – videó

Vannak olyan utcák, ahova a szemétszállítók már nem mernek bemenni, mert a környéken korábban fegyverrel fenyegették meg őket, ezért hegyekben áll a szemét a zöldpárti vezetésű Bordeaux utcáin. A városvezetés szeptemberre ígér megoldást, addig egy helyi egyesület próbálja kezelni a helyzetet.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 2. 12:01

Tarthatatlan a helyzet a zöldpárti vezetésű Bordeaux-ban, ahol a város egyes részein már hosszú hónapok óta nem viszik el a szemétszállítók a lakossági hulladékot, az ok a rendkívüli módon megromlott közbiztonság.

A nyugat-franciaországi nagyváros a legveszélyesebb francia települések közé tartozik, 2020 óta ugyanis 20 százalékkal nőtt a fizikai támadások száma, derül ki a CNews cikkéből. Nicolas Pereira városi tanácsos a belügyminisztérium adataira hivatkozva elmondta, hogy 2020-ban egy, 2021-ben pedig 12 százalékkal nőtt a városban elkövetett erőszakos cselekedetek száma.

Egy ilyen eset áll a várost elborító szemét mögött is. 2021 januárjában ugyanis egy rossz helyen parkoló autó miatti közlekedési konfliktus odáig fajult, hogy a kocsi tulajdonosa fegyvert fogott a kukásautó munkásaira, amiért dudálással jelezték, hogy nem férnek el az autójától. A fenyegetést követően a szemétszállítók úgy döntöttek, hogy élnek a munkabeszüntetés lehetőségével és bejelentették, hogy addig nem mennek be bizonyos utcákba, amíg meg nem oldják a közbiztonsági problémát. További gondot jelent a szemétszállítóknak az, hogy nem tudnak egyes zsákutcák végén megfordulni a kukásautóval, a tolatás pedig egy 2012-es rendelet értelmében tilos, mivel korábban több halálos baleset is történt miatta. A rendelkezés mintegy 650 utcát érint a városban, itt szinte lehetetlenné vált a kukásautók számára, hogy kijussanak az utcákból.

A lakosok néhány zsákutca végén elhelyezett ideiglenes konténerekbe viheti a szemetét, ám ezek Vincent Maurin alpolgármester elmondása alapján szinte azonnal megtelnek és a környékükön hatalmas szemétkupacok alakulnak ki. A politikus arról is beszámolt, hogy a jelenség nem új keletű a városban, már 2020-as megválasztása idején is 21 illegális szemétlerakóhely volt a szóban forgó Bacalan kerületben.

A helyzeten a Bordeaux Services Solidarité egyesület tagjai próbálnak javítani, akik a városháza költségén minden hétfőn összeszedik a lakossági hulladékot, becsléseik szerint 600 és 700 kg közöttire tehető a szemét súlya. Vincent Maurin alpolgármester ugyanakkor hozzátette, hogy ez csak átmeneti megoldás. A rendszeres szemétszállítás azonban csak szeptemberre állhat helyre, addig a környéken lakóknak bűzben kell élniük.

A kerületben elszaporodtak a kártevők is, az egyik lakos elmondása alapján két kutyája naponta 5-6 patkányt is hazavisz a csordulásig megtelt szemetesek környékéről, az alpolgármester szerint az útra szóródott háztartási hulladék mennyiségének csökkentése lenne a megoldás az elszaporodott patkányok esetében.

Az actu.fr nevű lap értesülései szerint közbiztonsági szempontból további problémát jelent a Bacalan kerületben működő kábítószer-kereskedelem, ami ugyan leginkább éjjel zajlik, de sokszor még reggel 6 órakor, a kukásautó érkezésekor is sok drogos van az utcán. Ennek elkerülése érdekében az alpolgármester azt javasolta, hogy a szemétszállítók későbbi időpontban, 8-9 óra körül menjenek a szóban forgó kerületbe összegyűjteni a szemetet.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bordeaux, france, household waste, insecurity, rats, threat