A sorkatonaság mellett érvelt a brit védelmi miniszter

A politikus több skandináv országot is éltetett, ahol jelenleg is sorkatonaság van. A miniszter kiemelte, hogy örülne neki, ha az északi országokhoz hasonló intézkedések lennének érvényben a hazájában is.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 1. 16:32

A brit védelmi miniszter nemrég csodálatát fejezte ki Svédország és Finnország iránt, amelyek kötelező katonai szolgálatra hívják be fiataljaikat, és így azok egy része katonai tapasztalatokkal rendelkezik, nagy részük pedig a civil életében is a tartalékos erőknél folytatja a szolgálatot.

Ben Wallace, az Egyesült Királyság védelmi minisztere a svéd védelmi miniszterrel együtt nyilatkozott a Londonban folytatott megbeszéléseik után. „Azt hiszem, mindannyian irigykedünk Svédországra és Finnországra a tartalékosaik miatt. Ez részben más kultúrából fakad, részben pedig abból, hogy ezekben az országokban folyamatosan volt sorkatonaság” – mondta a miniszter.

Svédország 2010-ben megszüntette a sorkatonaságot, miután több mint egy évszázadon át folyamatosan működött, de 2017-től újra bevezette az európai biztonsági helyzet változása, többek között az Oroszországgal kapcsolatos aggodalmak miatt, és azért, mert nem tudtak elegendő katonát toborozni önkéntes alapon.

Wallace külön kiemelte, hogy Svédország nagy sikerrel élesztette újra a sorkatonaságot. „Úgy gondolom tehát, hogy a sorkatonaság és a tartalékosok gyakran kéz a kézben járnak. Határozottan úgy gondolom, hogy mindannyian irigykedünk arra, ahogyan ezek az országok használják a tartalékosaikat, és szeretném, ha lenne egy ilyen modell az Egyesült Királyságban is”.

A védelmi minisztérium azonban később korrigálta a minisztert, ugyanis a kijelentései nyilvánvalóan nem állnak összhangban a jelenlegi brit politikával. A tárca tagadta, hogy Wallace a sorkatonai szolgálat visszaállítását követelte volna.

A toborzás sikertelenségének okai széles körűek az Egyesült Királyságban, de az alacsony fizetés, az „elfogadhatatlan” életkörülmények, valamint a hadsereg hagyományainak és kultúrájának fokozatos eróziója mind-mind szerepet játszanak ebben.

NAGYVILÁG

Címkék:

army, finland, sweden, united kingdom