A szankciók ellenére is növelte az oroszországi exportját Németország

A szankciók ellenére is növelte az oroszországi exportját Németország

Bár komoly büntetőintézkedéseket vezetett be az Európai Unió, Németország továbbra is jelentős mennyiségű árut exportál Oroszországba, de a kínai exportját is növelte az utóbbi hetekben.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 5. 15:11

Az ukrajnai háború és a komoly uniós szankciók ellenére az Oroszországba irányuló német export májusban is emelkedett az azt megelőző hónaphoz képest. A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint a kivitel értéke mintegy 29 százalékkal, egymilliárd euróra emelkedett. A növekedés fő oka az, hogy

az Oroszország ellen hozott büntetőintézkedések nem vonatkoznak a gyógyszeripari termékekre, így azok szabadon mozoghatnak Németország és Oroszország között – annak ellenére, hogy Németország a leghangosabb az Európai Unióban akkor, amikor Oroszország elszigeteléséről van szó.

Az is igaz ugyanakkor, hogy Oroszország így is csak a 25. helyen áll a németországi export legfontosabb célországai között. Nem csak a kivitel, hanem az Oroszországból érkező behozatal is magas, 3,3 milliárd euró. Oroszország elsősorban nyersanyagot és energiát szállít.

Összességében a német export májusban mintegy 125,8 milliárd eurót tett ki, ami 0,5 százalékos mínusz az előző hónaphoz képest. Németország külkereskedelmi mérlege 14 év óta először lett negatív, az import meghaladta az exportot. A Szövetségi Statisztikai Hivatal szerint ez a külkereskedelmi hiány egymilliárd eurót tesz ki.

Az adatokból az is kiderül, hogy Németország legfontosabb partnerei továbbra is az Egyesült Államok, az EU-s országok és Nagy-Britannia, de jelentős mértékben növekedett a Kínába irányuló export is, amely 8,7 milliárd eurót tett ki májusban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

export, germany, russia