A szankciók és Koszovó is az elnökválasztási kampány témái között

Vasárnap elnököt választ Montenegró. Sorrendben a negyedik ilyen voksolás lesz az országban a függetlenség visszanyerése, illetve a nyolcadik a többpártrendszer bevezetése óta. A posztért heten szállnak ringbe. Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor április másodikán jöhet a második forduló. Elemzők szerint az igazi kérdés, hogy ki lesz Milo Dukanovic kihívója a második fordulóban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 17. 10:57

Az európai utat folytatná a mostani elnök

A hónapok óta tartó súlyos intézményi és politikai válság miatt igen heves légkörben zajlik az elnökválasztási kampány Montenegróban. Az államfői tisztért a jelenlegi elnök Milo Dukanovic, Aleksa Becic, Andrija Mandic, Jakov Milatovic, Draginja Vuksanovic Stankovic, Goran Danilovic és Jovan Radulovic indul.

A többpártrendszer 1990-es bevezetése óta az Adria-parti országban mindig a Dukanovic-féle Szocialisták Demokratikus Pártja adta a köztársasági elnököt. Filip Vujanovic 2003 és 2018 között három mandátumban töltötte be ezt a tisztséget, előtte és utána Milo Dukanovic volt az államfő.

A közvélemény-kutatások alapján a mostani elnök szerezheti meg az első fordulóban a legtöbb voksot, de az előrejelzések szerint az nem lesz elegendő ahhoz, hogy első körös győzelmet arasson. Dukanovic Európa-párti politikus, aki egyik legutóbbi interjújában úgy fogalmazott, hogy fő ellenfele a választásokon az a politika, amely Montenegró európai előrehaladásának jelenlegi megtorpanását igyekszik állandó helyzetté tenni. Az államfő azt mondta, politikai manipuláció, hogy csökkenteni kívánja a fizetéseket. Dukanović rámutatott: az általa szorgalmazott politika célja, hogy az átlagfizetés elérje az 1500 eurót, de azt szorgalmazza, hogy ezt a bérszintet ésszerűen és fenntarthatóan érjék el.

Dukanovic az orosz-ukrán háborúban kiáll a kijevi vezetés mellett. A konfliktus kitörésének évfordulóján a Twitteren megjegyezte: Az elmúlt év a hatalmas megpróbáltatások és szenvedések éve volt, de az az ukrán emberek méltóságteljes és elszánt harcának éve is volt azért, hogy megvédjék hazájukat, a nemzetközi jogrendet és a szabad világ legfőbb értékeit. Montenegró szilárdan kitart Ukrajna és annak vezetése mellett – tette hozzá a politikus.

Mandic a legesélyesebb kihívó, de mások is ringbe szállnak

A második körbe, a kutatások szerint a mostani államfő Milo Dukanovic mellett a legnagyobb eséllyel a Demokratikus Front jelöltje, Andrija Mandic juthat be, de egyes vélemények szerint befutó helyre kerülhet még Jakov Milatovic, az Európa Most Mozgalom jelöltje is, akinek a támogatottsága jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, miután egy választási rendezvényre igyekezve egy csoport tiltakozó megakadályozta volna, hogy bejusson az épületbe. Egyesek megpróbálták megütni a politikust.

A rendőrség közleménye szerint március 10-én, az esti órákban, a kampánygyűlést megelőzően mintegy 50-en próbálták Milatovicot meggátolni abban, hogy a helyszínre jusson.

„A tömeg lökdösődni kezdett, a súlyosabb következményeket csak a rendőrség fellépése akadályozta meg. Végül ennek köszönhetően sikerült a gyűlést is megtartani”

– áll az esetről kiadott hivatalos közleményben.

A szerb állampolgárság tett keresztbe az egyik jelöltnek

Érdekesség, hogy Jakov Milatovic, mint egyfajta beugró jelent meg a választási jelöltek között. Az őt jelölő mozgalom először Milojko Spajicot indította volna, de a választási bizottság nem hagyta jóvá azt, mert Spajic a montenegrói mellett rendelkezik szerb állampolgársággal és lakhellyel is.

Annak ellenére, hogy a törvények nem zárják ki, hogy kettős állampolgárságú egyének is indulhassanak az elnöki posztért, mégis kizárták őt a versenyből. Ennek oka pedig az volt, hogy Podgorica jogszabályai nem ismerik el a kettős állampolgárság fogalmát. Csakis akkor fogadják azt el, ha a másik állampolgárságra még 2006 előtt tettek szert, vagy ha az adott országgal erről államközi szerződés rendelkezik. Szerbia esetében viszont nincs így.

Dukanovic újrázhat Montenegróban?

A felmérések szerint ugyanakkor mégis Andrija Mandic lehet a legesélyesebb kihívója Milo Dukanovicnak. Mandic a kampányában megbékélést kínál a polgároknak a jobb jövő érdekében Montenegróban. Mandic a szerbbarát Demokratikus Front jelöltje, aki évek óta szorgalmazza, hogy országa lépjen ki a NATO-ból, korábban úgy nyilatkozott, hogy visszavonná Koszovó függetlenségének elismerését és megszüntetné az Oroszország elleni szankciókat is. A orosz-ukrán háborúval kapcsolatban most azt mondta, Montenegrónak ki kell maradnia abból.

Ugyanezen a véleményen van Goran Danilovic, az Egyesült Montenegró jelöltje is, aki szintén visszavonná Koszovó függetlenségét, s megszüntetné a Moszkva elleni büntetőintézkedéseket is, mert mint fogalmazott, úgy nem lehet békét elérni Ukrajnában.

„Koszovó elismerése szégyenteljesen történt, lábbal tiporva történelmünket és történelmi becsületünket. Nem a Szerbiához fűződő testvéri kapcsolat miatt tenném meg ezt, hanem miattunk, Montenegró miatt, mert Koszovó a mi szülőhelyünk is. Ezt a lépést azonban csak egy leendő kormány, vagy az azt alkotó többség teheti meg”

– írta Danilovic a Facebookon.

A CSI, azaz a Független Kutatók Központja felmérése alapján, amelyet március 8-án tettek közzé az elnökválasztás első fordulójában egyik jelölt sem szerzi meg az abszolút többséget. A közvélemény-kutatás alapján a legtöbb szavazatot Milo Dukanovic kaphatja, aki a voksok 33,8 százalékára számíthat, míg a második helyen Andrija Mandic futhat be, aki 27,1 százalékot szerezhet. A harmadik helyezett Jakov Milatovic lehet valamivel több mint 16 százalékkal.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

dukanovic, kosovo, mandic, montenegro, russia, ukraine