A szárazság miatt szinte az összes francia megyében vízkorlátozást vezettek be

A szárazság miatt szinte az összes francia megyében vízkorlátozást vezettek be

A majdnem az összes megyére kiterjedő rendkívüli szárazság az előrejelzések szerint még két hétig eltart, ezért a miniszterelnök összehívta a tárcaközi válságegységet, melynek feladata az lesz, hogy biztosítsa az egészségügy és az ivóvízellátás zavartalan működését. Mindeközben többen azt kifogásolja, hogy a kormány még a legmagasabb riasztás esetén sem tiltja meg a golfpályák öntözését, csupán mennyiségi- és időkorlátozást rendelt el.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 6. 10:02

Történelmi méretű szárazság sújtja Franciaországot, csütörtöki adatok szerint mindössze három olyan megye van, ahol még nem vezettek be vízkorlátozást, és a 96 megyéből 62-ben a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás van érvényben, sőt több mint száz olyan településről tudnak országszerte, ahol elfogyott az ivóvíz.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel Élisabeth Borne miniszterelnök összehívta a tárcaközi válságegységet, mivel az időjárás-előrejelzések szerint az elkövetkező két hétben nem várható csapadék, így a szárazság nem fog enyhülni és a helyzet még a mostaninál is súlyosabbá válhat. Annak érdekében, hogy ne legyenek fennakadások az egészségügyben, a polgári biztonság és az ivóvízellátás területén, a kormányfő és a válságstáb a vállalkozásokat és a magánszemélyeket is arra szólítja fel, hogy takarékoskodjanak a vízzel.

A miniszterelnök által kiadott közleményben az áll, hogy szükség esetén a leginkább érintett területeken életbe léptetik a vészhelyzet esetén alkalmazott úgynevezett ORSEC tervet. A kormány ezzel kapcsolatban arra kéri a megyei prefektusokat, hogy a minisztériumokkal és a vízügyi hivatalokkal együttműködve rendszeresen jelentsék a helyzetet, hogy szükség esetén minél előbb megtehessék a polgári biztonsági intézkedéseket, különös tekintettel a települések vízellátására és az ivóvíz szállításának megszervezésére. Figyelni fogják továbbá az aszály hatásait az energiatermelési és közlekedési infrastruktúrákra, valamint a mezőgazdasági ágazatokra, főképp az állattenyésztéssel kapcsolatban, hozzátéve, hogy szükség esetén az is előfordulhat, hogy rangsorolni kell a rendelkezésre álló víz felhasználási területét.

Közleményében a miniszterelnök felszólítja a lakosságot, hogy legyenek rendkívül körültekintőek a vízkészletek felhasználásával kapcsolatban, hozzátéve, hogy korlátozó intézkedéseket hoztak és hoznak minden olyan területen, ahol szükséges annak érdekében, hogy garantálják az egészségügy, a polgári biztonság és az ivóvízellátás elsőbbségi felhasználását. Ezek a korlátozó intézkedések valószínűleg minden nem kiemelt ágazatot érintenek, valamint az egyéneket is. A francia Biodiverzitási Hivatal munkatársai felügyelik és ellenőrzik a szóban forgó területeket és tájékoztatják a lakosságot az intézkedésekről, illetve szükség esetén szankcionálják a szabálysértéseket.

A kormányfő által történelminek nevezett csapadékhiány és szárazság valóban eddig még soha nem látott méreteket ölt, erről beszélt az ökológiai átmenetért felelős miniszter, Christian Béchu, aki a sajtónak elmondta, hogy az augusztus 5-i adatok szerint több mint száz olyan településről tudnak országszerte, ahol elfogyott az ivóvíz. A miniszter elmondása alapján az érintett településeken tartálykocsival oldják meg a lakosság vízellátását, mivel a vízvezeték teljesen kiürült, ám egyes hegyvidéki és kis létszámú településeken akadhatnak logisztikai és szállítási problémák. A politikus felhívta rá a figyelmet, hogy a többi vízhiánnyal küzdő településen további korlátozásokra van szükség az ivóvíz elfogyásának elkerülése érdekében, írja a Le Figaro.

Az egész országban tombol tehát a hőség és olyan szárazság pusztít, amilyenre még nem volt példa, mindeközben azonban a golfpályák öntözését nem tiltotta be a kormány. A Nupes baoldali koalíció politikusa, Grenoble zöldpárti polgármestere, Éric Piolle hívta fel a figyelmet az Ökológiai Átmeneti Minisztérium júniusban kiadott útmutatójára, mely a szárazsággal kapcsolatos. A politikus elmondása alapján míg az ország nagy részén megtiltották a medencék feltöltését és a locsolást, addig a golfpályákat még a legnagyobb szárazság idején is lehet öntözni, a kormány tehát védi a tehetős réteg kedvelt sportját.

Az útmutató golfpályákra vonatkozó részében az áll, hogy a legmagasabb fokozatú, vörös riasztás esetén tilos a golflétesítmények területén a locsolás, ez alól azonban kivételt képez a kezdőpontok és a golflyukak környéke. A szóban forgó területeket kizárólag este és reggel nyolc óra között lehet öntözni és nem használhatnak a szokásos mennyiség 30 százalékánál több vizet. A szöveg ugyanakkor kiemeli, hogy a golfpályák öntözése azokon a területeken teljes mértékben tilos, ahol ivóvízhiány van.

A rendelkezésről hírt adó France Info nevű lap kihangsúlyozza, hogy ezzel egyidőben a magánszemélyek nem tölthetik fel a medencéiket, a gazdálkodók pedig nem locsolhatják a földjeiket.

Az intézkedés létjogosultságára hívta fel a figyelmet Gérard Rougier, a Francia Golfszövetség igazgatója, elmondása alapján ugyanis a pázsit nélküli golfpálya olyan, mint egy jégpálya jég nélkül, akár be is zárhatna. A golfszövetség vezetője kihangsúlyozta, hogy az országban működő 700 golfpálya 15 000 embernek ad munkát, így a pályák bezárása esetén veszélybe kerülne ezeknek az embereknek a megélhetése. A golfpályák bezárásának gazdasági hatására figyelmeztetett az Ökológiai Átmeneti Minisztérium is, kiemelve a golfpálya gazdasági és turisztikai fontosságát, hozzátéve, hogy bezárásuk komoly idegenforgalmi veszteséggel járna.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

alarm, drought, elisabeth borne, france, golf courses privileged, water restriction