A szerbek a fő kokainkereskedők Ausztriában

A szerbek a fő kokainkereskedők Ausztriában

Szerb bűnözői csoportok vették át a kokainpiacot Ausztriában. A kábítószer hajókkal érkezik Európába. A nyugat-balkáni bandák az interneten is árulják a drogokat.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 15. 06:00

Tengeri hajókon Európába, a Dunán nyugatra szállítják a kokaint

Az Europol adatai szerint Kolumbiában évente mintegy kétezer tonna kokaint állítanak elő. Ennek 60 százaléka tengeri utakon érkezik Európába. Dél-Amerikából hajókkal szállítják a kábítószert az európai kikötőkbe. Az áruból jelentős mennyiség érkezik a montenegrói Bar, és a horvátországi Ploče kikötőjébe. A bűnbandák általában banánszállítmányok közé rejtve csempészik be a kábítószert a kontinensre.

kép: Screenshot/Blic

A drogszállítók már olyan sokan vannak a piacon, hogy folyamatosan csatázniuk kell egymással. Februárban 400 kilogrammnyi kokaint és egy ötven év körüli szerb állampolgárságú tengerész holttestét találták meg egy, a genovai kikötőben veszteglő hajó motorterében – tudósított a Vajdasági RTV. Brazíliából érkezett, a rendőrök akkor letartóztattak egy kikötői dolgozót, aki épp drogot vitt le a hajóról.

A rendvédelmi szerveknek egyre több drogügyben kell nyomozniuk, a gyanú szerint a szerbek a Dunát használják a kokain szállítására a Balkánról Ausztriába – írja a Blic. A balkáni bűnözői csoportok előkelő helyet foglalnak el az európai alvilágban, így Ausztriában is. Daniel Lichtenegger, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Szolgálat Kábítószer-ellenes Irodájának vezetője szerint egyértelműen azt mutatják az adatok, hogy a semmitől sem félő bandák már az interneten is árulják a drogot.

„Már nem az afrikai bűnbandák uralják a kokainpiacot. Az első helyet átvették tőlük a szerbek. Ezek a csoportok jól szervezettek és úgy működnek, mint egy sikeres vállalkozás. A narkóbandák a drogkereskedelem mellett más illegális tevékenységekkel is foglalkoznak” – összegezte a helyzetet Lichtenegger.

A szerbek már többször lebuktak a kábítószer árusítása miatt Ausztriában

Február közepén egy 32 éves szerb férfit tartóztatott le a rendőrség Salzburgban kokainkereskedés miatt. Őt azzal gyanúsítják, hogy két ismeretlen személytől rendelt kokaint Szerbiából, majd a drogot az osztrák városban értékesítette. Állítólag 177 000 eurót kapott 3 kilogramm kokainért. 1 grammot csaknem 60 euróért árult Ausztriában. Később kiderült, hogy a kábítószert három futárcsomagban csempészték teherautókkal Hollandiából Salzburgba, a szerbek pedig Gollingban vették át.

Egy másik esetben egy összehangolt akció során 2021-ben egy narkóbanda 21 tagját tartóztatták le Bécsben, közülük 18 volt szerb, de a többi 3 is a Balkán-félszigetről származott. A bűnüldöző szervek 29 kilogramm kokaint, 9 és fél kilogramm heroint, 2 kilogramm marihuánát és kábítószer előállítására szolgáló eszközöket találtak náluk. A rajtaütésen több fegyvert is lefoglaltak, illetve 360 000 euró készpénz is volt náluk.

Kép: Szerb Belügyminisztérium/illusztráció

Egyre több a kokain Európában

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának 2020-as jelentése szerint az Európai Unióban lefoglalt kokain mennyisége 2018-ban a valaha feljegyzett legmagasabb szintet érte el, 181 tonnát. 2017-ben 138 tonna volt. Mint írják, a mutatók azt jelzik, hogy a kokain az európai piacon könnyen hozzáférhető, és a jelek szerint olyan országokban is terjed, ahol korábban nem volt gyakori. Az EU-ban egyébként az összes lefoglalt kokainmennyiség 78 százalékáért három ország felelt 2018-ban. Ezek az államok Belgium, Hollandia és Spanyolország. Sőt, az ezt követő években még tovább nőtt a kokainfogyasztás Európában. 2020 már a negyedik olyan egymást követő év volt, amikor rekordmennyiségű kokaint foglaltak le a kontinensen. Összesen 214,6 tonna kokaint koboztak el a hatóságok és még mindig Belgium, Hollandia és Spanyolország járt az élen.

NAGYVILÁG

Címkék:

austria, kokain, serbia