A szocialista polgármester iskolák és bölcsődék tőszomszédságába telepítene egy drogközpontot – videó

A lakosok tiltakoznak a kerület vetetésének elképzelése ellen, attól tartanak, hogy ellepik majd a környéket a drogosok. A kábítószer-felhasználók számára létesítendő központ egy üresen álló épületben kapna helyet, ahol előzőleg óvoda volt.

NAGYVILÁG POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 6. 11:30

Nagy felháborodás keltett az a terv, mely szerint Párizs 20. kerületének szocialista polgármestere iskolák tőszomszédságában, kőhajításnyira a városházától egy olyan központot kíván létrehozni, ahol a kábítószerfüggőket fogadnák. A döntést jóváhagyta Anne Hidalgo főpolgármester is, erről a 20. kerület vezetése a Twitteren adott hírt, a bejegyzés alapján a központ megnyitására még az idén sor kerül.

A döntés egybevág Anne Hidalgo álláspontjával, aki a Le Parisien nevű lapnak a minap adott interjújában elmondta, hogy azt szeretné elérni. hogy a drogfüggők ne az utcán legyenek, hanem a külön erre a célra létrehozott központokba menjenek, ahol megfelelő orvosi felügyelet mellett beadhatják maguknak a napi adagjukat.

Párizsban egyre nagyobb gondot jelentenek a drogosok, akik az utcán tanyáznak. A Párizs 19. kerületében lévő Jardin d’Eole nevű közparkot a nyár elején ellepték a kábítószerfüggők és az árusok, miután a városvezetés május közepén ideiglenes megoldásként úgy döntött, beengedi a drogosokat a parkba, hogy megszabadítsa tőlük a Stalingrad metróállomás környékét. Ám ezzel nem lett megoldva a probléma, a függők továbbra is az utcán voltak és egyikük majdnem tragédiát okozott. Egy bedrogozott nő ugyanis június végén rátámadt egy babakocsiban ülő két éves kislányra, akit kis híján megvakított.


A helyi lakosok felháborodtak és a drogtanya felszámolását követelték, amire Anne Hidalgo főpolgármester ígéretet is tett. Elképzelése alapján a fővárosban összesen egy tucatnyi befogadóközpontot kíván létesíteni, ahol ellátást, szociális támogatást és szállást kapnának a drogfüggők, valamint orvosi felügyelet mellett adhatnák be maguknak az adagjukat. Párizs főpolgármestere ezzel azt szeretné elérni, hogy a kábítószeresek eltűnjenek a főváros utcáiról.

A 20. kerületben kiszemelt helyszín azonban nem tetszik a helyi lakosoknak, mivel a Pelleport utca 172. száma alatt található üresen álló épület régebben egy óvodának adott otthont és a környéken több iskola, óvoda és bölcsőde van, sőt, még egy idősotthon is van a közelben. A lakók attól tartanak, hogy ha megnyílik a drogközpont, akkor ellepik majd a környéket a kábítószeresek, ezért tiltakozást szerveztek a kerület vezetésének döntése ellen, a megmozduláson többszáz aggódó szülő vett részt.

Az elkeseredett szülők egy hatalmas transzparenst is elhelyeztek a drogközpont kiszemelt helyszíne elé, azt hirdetve, hogy nem akarnak crack-et az iskoláik környékén.

A tervek szerint novemberben megnyíló drogközponttal szemben egy iskola van, amelybe sok diák jár, a szülők féltik gyermekeiket a drogosoktól.

François-Marie Didier republikánus politikus, párizsi városi tanácsos elmondása alapján a kerületben eddig nem voltak drogosok, ezért rendkívül aggasztó, hogy a környékre telepítik be a kábítószereseket, mivel a kerületben mintegy 1500 iskolás gyermek van. A politikus ezért a projekt felfüggesztését és rendkívüli értekezlet összehívását sürgeti a kerületben, erről a BFMTV-nek adott nyilatkozatában beszélt.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

anne hidalgo, drug, france, paris, school