A szocialista polgármester kemény pénzbírsággal sújtja az autósokat

A szocialista polgármester kemény pénzbírsággal sújtja az autósokat

Egy önkormányzati rendelet értelmében komoly büntetésre számíthat az a sofőr, aki nem állítja le autója motorját várakozás közben, az intézkedést környezetvédelmi és energiatakarékossági okokkal indokolja a városvezető.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 15. 11:48

A Franciaország északkeleti részén lévő Nancy városában keményen megbüntetik azokat a sofőröket, akik nem állítják le várakozás közben az autó motorját, derül ki a Le Parisien cikkéből. A város szocialista polgármestere, Mathieu Klein közleményt adott ki, melyben azt írja, hogy azok az autósok, akik parkolnak, illetve a forgalmon kívül várakoznak és nem állítják le a járó motort, igen komoly, 135 eurós pénzbírságra számíthatnak.

A városvezető szerint a rendeletet a józan ész alapján hozta meg az önkormányzat, mert rendszeressé vált a városban, hogy a várakozó autók hosszú percekig teljesen feleslegesen mindenféle káros anyagokat bocsátanak ki, miközben a városban gyakorta nagyon erős a légszennyezettség, ami súlyos következményekkel jár a lakosság egészségére nézve – különösen a mostanában tapasztalt nagy hőség idején.

A polgármester példaként említi, hogy Belgiumban és Svájcban is tilos a várakozó autók motorját járatni, továbbá egy 1963. november 12-én kiadott franciaországi miniszteri rendeletre hivatkozik, amely a gépjárművek által kibocsátott gázokra vonatkozik és szintén kimondja, hogy a várakozó autóknak nem járhat a motorjuk.

A polgármester közleménye ugyanakkor kiemeli, hogy a tilalom nem érinti azokat a járműveket, amelyekkel a bajba jutott embereknek nyújtanak segítséget, sem a bevetésen lévő közhasznú gépjárműveket, valamint az élelmiszereket szállító hűtőkocsikra sem vonatkozik. A rendeletben azt is kihangsúlyozza a városvezetés, hogy hideg időben, amikor a hőmérséklet fagypont alatt van, szintén lehet járatni a motort, hogy az emberek biztosítani tudják a fűtést az autóban.

A polgármester közegészségügyi okokkal és energiatakarékossági szempontokkal indokolta a rendeletet, mivel szerinte a lakosság nem eléggé tudatos ezeken a területeken. Hozzátette, hogy a városvezetésnek az ökológiai átmenet, a mobilitás és az energiával való takarékosság érdekében tett fellépése nem korlátozódik csupán a fent említett intézkedésre, de minden egyéni gesztus sokat számít a közösen végrehajtandó változtatások sikerességében.

Az 1963-as miniszteri rendeletet egyébként épp a kormánytagok szegték meg a közelmúltban, amikor a miniszterek sofőrjei az Élysée palota udvarán járó motorral, bekapcsolt klímával várakoztak.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

engine running, fine, france, parked cars, pollution