A tálib külügyminiszter jó viszonyt szeretne a franciákkal – videó

Az új afgán külügyminiszter exkluzív interjút adott az egyik francia hírportálnak, melyben arról beszélt, hogy az iszlám rezsim baráti viszonyt szeretne létesíteni a francia kormánnyal és azt kérik, hogy nyissák meg a kabuli nagykövetséget, valamint térjenek vissza Afganisztánba a francia humanitárius munkások.

POLITIKA NAGYVILÁG 2021. SZEPTEMBER 17. 13:58

Exkluzív interjút adott az LCI francia hírportálnak az új afgán külügyminiszter, Amir Khan Muttaqi, aki nyilatkozatában megerősítette, hogy az iszlám rezsim jó kapcsolatra törekszik a francia kormánnyal, azt szeretnék elérni, hogy ne ellenségként, hanem barátként tekintsen rájuk az európai ország vezetése. Elmondása szerint jó kétoldali kapcsolatokat szeretnének Franciaországgal.

A tálib miniszter arra kérte a franciákat, újra nyissák meg a kabuli francia nagykövetséget, valamint térjenek vissza Afganisztánba a francia kormánytisztviselők és a humanitárius munkások. Arról is beszélt, hogy a franciáknak bizonyítaniuk kell a feléjük intézett baráti viszonyt, csakúgy, mint a táliboknak, akiknek arról kellene tanúbizonyságot tenniük, hogy a politikájuk előnyös lesz a szomszédaik és a régió országai számára egyaránt.

Az interjút közzétevő LCI beszámolt róla, hogy a külföldi országok irányába történő nyitás olyan gesztus a tálibok részéről, amire eddig még nem volt példa 1996. és 2001. közötti hatalomra kerülésük óta.

Az új afgán külügyminiszter ugyanakkor egy jótanáccsal is ellátta az interjún keresztül Emmanuel Macron-t, a következőt mondta ugyanis: „azt javaslom a fiatal francia elnöknek, hogy éretten viszonyuljon Afganisztánhoz, és ne legyen túl hirtelen, meggondolatlan”, hozzátéve, hogy ha Macron megkérdezi a franciákat, hogy miért nincs jó viszonyuk az afgán kormánnyal, nem fog tudni nekik kielégítő választ adni.

A francia diplomácia egyelőre nem nyilatkozott az afgán miniszter beszédével kapcsolatban, de annyi bizonyos, hogy ami a tálib rezsim elismerését illeti, az Élysée-palota augusztus közepén kijelentette, hogy Franciaország országokat ismer el, nem pedig rezsimeket.

Maga Emmanuel Macron államfő sem nyilatkozott túl hízelgően az afganisztáni tálib hatalomátvételt követően, augusztus 16-án tartott televíziós beszédében azt mondta ugyanis, hogy továbbra is aktívan fog harcolni az iszlamista terrorizmus minden formája ellen, majd hozzátette, hogy Afganisztán nem válhat újra a terrorizmus szentélyévé, ami előzőleg volt.

Jean-Yves le Drian francia külügyminiszter a minap tett nyilatkozata alapján szintén nem szimpatizál a tálibokkal, akiket hazugnak nevezett, mivel eddig egyetlen ígéretüket sem tartották be, Franciaország ezért visszautasít mindenféle kapcsolatot a tálib kormánnyal.

A francia külügyminiszter kijelentette, hogy lépéseket várnak az afgán kormány részéről, hozzátéve, hogy a táliboknak gazdasági frissítésre és nemzetközi kapcsolatokra lenne szükségük.