A testmozgás is a fehér felsőbbrendűség része a baloldali lap szerint

A The New York Times egy nemrégiben megjelent cikke szerint a testmozgás szorosan kapcsolódik a fehér felsőbbrendűséghez.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 3. 09:05

„A testmozgás a fehér felsőbbrendűségi eredete és hat másik meglepő tény az amerikai testmozgás történetéről” című cikk alapja egy interjú Natalia Mehlman Petrzela testmozgás-történésszel, aki elmagyarázza, hogy miért kapcsolódik a mozgás egy alapvetően rasszista ideológiához.

„Ez teljesen a fehér felsőbbrendűségi projekt része” – mondta Petrzela, miután azt állította, hogy a huszadik század eleji fitneszrajongók állítólag azt mondták, hogy „a fehér nőknek el kellene kezdeniük az erőnlétüket fejleszteni, mert több fehér babára van szükségünk”.

A testmozgás-történész továbbá azt is állítja, hogy a „futás mindenkinek való” diskurzus a fehér férfiakra összpontosít, és elhanyagolja azt a tényt, hogy „színes bőrű emberekről azt gondolták, hogy bűncselekményt követnek el”, amikor futni látták őket.

A cikket, különösen annak címét, a közösségi médiában a legtöbben egyszerűen kinevették.

„Azt hittem, hogy ez megint az Onion…aztán látom, hogy ez a Time ..wow..olyan öreg vagyok, hogy tényleg emlékszem arra, hogy a Time-ot valaha tisztelték” – tweetelte valaki.

Számos fekete személyiség és fitnesz influencer is kigúnyolta az írást a Twiterren.

A brit rapperből lett fitneszguru, Zuby azt tweetelte, hogy „2022 még nem ért véget. Az „újságírók” még mindig új narratívákat tartogatnak a tarsolyukban”.

„Őszintén szólva azt szeretném, ha továbbra is ilyen cikkeket pumpálnának ki, hogy a hitelességük és vélt legitimitásuk minden maradék foszlányát kizsigereljék” – mondta a magazinról. „Egyáltalán nem dühít ez engem. Annyira hülyeség, hogy szatírának tartom.”

„Először matematika lett a fehér felsőbbrendűség eszköze. Most pedig a testmozgás. Hamarosan az étel lesz a rendszerszintű rasszista elnyomás folytatásának eszköze”

– viccelődött a korábbi nehézsúlyú bokszoló Ed Latimore Zuby posztjára reagálva. Egy másik követője a coloradói Boulder térképét posztolta, amelyen a „közeli edzőtermek” keresési eredményei láthatóak, és azzal viccelődött, hogy a város a „náci találkozóhelyek központja”!

NAGYVILÁG

Címkék:

critical race theory, exercise, racism, white supremacy