A többség nem támogatja, hogy az elnök újra induljon a választáson

Egyre kevesebben támogatnák Kamala Harris és Joe Biden újraindulását. A közvélemény-kutatások szerint az emberek 56 százaléka úgy gondolja, hogy nem kellene újráznia az elnöknek, az alelnököt pedig mindössze a válaszadók 36 százaléka támogatná.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 7. 11:32

A nemrég közzétett felmérés szerint a választóknak mindössze 39 százalék szeretné, ha Harris indulna Biden jelöltjeként 2024-ben, a megkérdezetteknek pedig a 48 százaléka azt mondta, hogy nem szeretné, ha Harris lenne a jelölt társa.

Pártok szerinti bontásban a republikánus válaszadók 68 százaléka mondta azt, hogy nem szeretné, ha Harris indulna alelnökként a 2024-es listán, míg a demokrata válaszadók 63 százaléka szerint Harrisnek kellene lennie a jelöltnek. A függetlenek körében azonban 32 százalék mondta azt, hogy ő lenne a befutó, míg a többség (51 százalék) szerint nem kellene, hogy ő legyen a jelölt. Mindössze tizenhét százalék nem volt biztos benne.

Biden még mindig nem jelentette be hivatalosan, hogy indul-e 2024-ben a választásokon. Nemrég azonban azzal ugratta az újságírókat, hogy indul, miközben a Virgin-szigeteken nyaralt családtagjaival.

A Rasmussen Reports másik felmérése szerint a megkérdezettek 56 százaléka nem szeretné, ha Biden indulna az újraválasztásért. Pártok szerint vizsgálva a demokraták 53 százaléka mondta azt, hogy Bidennek indulnia kellene az újraválasztásért 2024-ben, míg a republikánusoknak csak 17 százaléka, a függetleneknek pedig 26 százaléka támogatná az elnök újraindulását. Ehhez képest a republikánus válaszadók 76 százaléka szerint nem kellene indulnia az újraválasztásért, míg a demokraták 25 százaléka és a függetlenek 51 százaléka mondta ugyanezt.

A Washington Post és az ABC News hétvégén ismertetett másik közvélemény-kutatása szerint a republikánus Donald Trump volt elnök vezet a jelenlegi elnökkel szemben. A felmérés szerint a január 27. és február 1. között megkérdezett 1003 amerikai közül 3,5 százalékos hibahatár mellett 48 százalék választaná Trumpot egy hipotetikus 2024-es összecsapáson, míg csak 45 százalék mondta Bident.

NAGYVILÁG

Címkék:

biden, kamala harris, polls