A történelmi szárazság mellett ismét tűzvész sújtja Franciaországot – videó

A történelmi szárazság mellett ismét tűzvész sújtja Franciaországot – videó

Az ország délnyugati részében újraéledt a tomboló tűzvész, egyetlen éjszaka leforgása alatt több mint 6000 hektár égett le, a kormányfő és a belügyminiszter a helyszínre utazik. Mindeközben lezárták Európa legnagyobb szurdokát, mert az aljában lévő folyó vízszintje kritikusan alacsony.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 11. 13:08

Alig telt el pár nap a Franciaország délnyugati felében pusztító tűz megfékezése óta, Gironde megyében újra felcsaptak a lángok, egyetlen éjszaka leforgása alatt több mint 6000 hektárnyi fenyőerdő égett le, a környékbeli településekről 10 000 embert kellett evakuálni, írja a Le Figaro.

A megyei prefektus tájékoztatása alapján a lángok helyenként elérik a 40 méteres magasságot is. A hatóságok lezárták a Spanyolországba vezető A63-as autópályát, hogy az oltásban résztvevők akadálytalanul közlekedhessenek.

A prefektus arról is beszélt, hogy a rendkívüli szárazság miatt annyira kiszáradt a növényzet, hogy nagy a veszélye annak, hogy még tovább terjed a tűz, ezért mindenkit arra kért, hogy kerülje el a térséget. Az erdők és kirándulóhelyek látogatási tilalma péntekig biztosan érvényben marad, de ha nem javulnak az időjárási körülmények, akkor meghosszabbíthatják.

Gérald Darmanin belügyminiszter egy másik nagy tűzeset helyszínén, az ország déli részében lévő Aveyron megyében tett látogatása során arról beszélt, hogy felmerült a gyanú, miszerint a Gironde megyei tűz hátterében gyújtogatás áll, ugyanis egymástól pár száz méterre egy óra alatt nyolc gócpont is kialakult, ami elég szokatlan jelenség. A miniszter a lángok mielőbbi megfékezése érdekében mozgósította a tűzoltókat, így jelenleg több mint 1000 tűzoltó, 9 repülőgép és 2 tűzoltó helikopter vesz részt az oltásban.

A belügyminiszter a rendkívüli helyzetre való tekintettel arra kérte a vállalatokat és az állami munkáltatókat, hogy augusztusban mentsék fel a munkavégzés alól az önkéntes tűzoltóként is tevékenykedő alkalmazottjaikat, hogy az ország területén bárhol be tudjanak segíteni az oltásba, mert nagy szükség van rájuk.

Megszólalt a történtekkel kapcsolatban Élisabeth Borne miniszterelnök is, aki augusztus 11-én, csütörtökön a belügyminiszterrel Gironde megyébe utazik, hogy a helyszínen biztosítsák a tűzoltókat támogatásukról.

A történelmi méretű szárazság azonban nem csak a tűzesetek miatt okoz rendkívüli károkat, Európa legnagyobb szurdokát, a Gorges du Verdon nevű kanyont prefektusi rendelet alapján lezárták a turisták előtt, mert az aljában lévő Verdon folyó szintje kritikusan alacsony, van, ahol csupán 20cm mély a víz.

A BFMTV értesülései szerint ennek az extrém csapadékhiány az oka, a tél kezdete óta ugyanis mindössze 80 cm csapadék hullott a térségben, a szokásos 6 méter helyett.

A kanyon végén lévő Sainte Croix-tó szintje is vészesen leapadt, a szokásosnál 6 méterrel alacsonyabb a víz szintje. Mivel lezárták a kanyont, sok vízibicikli-és kenukölcsönző nehéz helyzetbe került, ők ugyanis abból élnek, hogy a környékre érkező turistáknak bérbe adják a vízi járműveiket, de ez most nem lehetséges.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

drought, elisabeth borne, forest fire, france, gerald darmanin