A válság miatt tovább nyílik az olló a migránsok és a svédek között

Egy nemrég készült jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdasági válság miatt tovább nő a migránsok, és az európaiak közötti szakadék az uniós országban. Ugyanis az iskolázatlan, és és sok esetben végzettséggel nem rendelkező migránsoktól a vállalatok előbb válnak meg.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 29. 11:32

Svédországban a munkanélküliség már azelőtt elkezdett növekedni, hogy a gazdasági válság összes hatása megmutatkozott volna az országban. Ennek okai a magas villamosenergia- és üzemanyagárak, valamint az infláció szárnyalása, ami súlyosan érintette a vállalkozásokat.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy Svédországban csökkent a legnagyobb mértékben a GDP mind a skandináv országok, mind Európa viszonylatában. A bankok, illetve a gazdasági elemzők azt jósolják, hogy a svédek és a bevándorlók közötti foglalkoztatási szakadék – amely már most is rendkívül nagy – tovább fog nőni. A legtöbb megszűnő munkahelyet ugyanis alacsony képzettségű, főként bevándorló személyek töltenek be.

Ennek eredményeképpen a bevándorlás közterhei, amelyeket jelenleg évi nettó 150 milliárd svéd koronára becsülnek, tovább fognak nőni, köszönhetően annak, hogy

a munkanélküli migránsokat a svéd állam ugyanúgy támogatja, mint a svédeket. Emellett tovább nő annak a kockázata, hogy a munkaerőpiacról kieső migránsok később vissza se akarnak térni majd a munka világába, ehelyett a bűnözésből akarnak majd megélni.

Az értékelők szerint egy kis fényt jelent a sötétségben, hogy a munkaerőpiac ritkán merül a recesszió teljes mélységébe. A vállalkozások általában megtartanak néhány felesleges alkalmazottat, hogy készen álljanak, amikor a gazdaság megfordul. A legjobb helyzetben azonban a tapasztalt kulcsemberek vannak, akik ismerik a vállalatot, és a jól képzett alkalmazottak, akiket nem lehet könnyen újra felvenni jobb időkben.

A svéd bank közgazdászai szerint a recesszió Svédországban elhúzódhat, és hosszú időbe telik, mire az ország visszatér a válság előtti szintre.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, jobs, migration, recession, sweden