A volt kancellár örül, hogy már nem politizál

A volt kancellár örül, hogy már nem politizál

Van élet a politikán kívül is – jelentette ki a kancellár, aki a visszavonulása óta először adott interjút.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 8. 14:21

Soha nem tér vissza a politikába Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki a Kronen Zeitungnak adott interjúban azt is leszögezte: egykori pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) jövő heti kongresszusán csak azért fog részt venni, hogy támogassa Karl Nehammert, akit tavaly decemberben iktattak be Ausztria új kancellárjaként az ő helyére.

Az interjúban Kurz felidézte: 16 évesen kezdett politizálni, 24 évesen már államtitkárként tevékenykedett, majd tíz évig dolgozott a szövetségi kormányban. „Vagyis tényleg volt részem a politikában. És bármennyire (…) élveztem is az ország szolgálatát, most már a magánszektorban is szívesen tevékenykedem. Amikor száz százalékot adsz magadból, gyakran nem is tudsz jobbra vagy balra nézni. De amint távolabbról szemléled a dolgokat (…) rájössz, hogy a világ nagyon színes és széles, és hogy – hála Istennek! – van élet a politikán kívül is” – nyilatkozta.

Kurz akkor mondott le kancellári posztjáról, amikor tavaly októberben az osztrák ügyészi hivatal bejelentette, hogy mások mellett ellene is nyomozást indított megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával. Kurz akkor felállt az ÖVP elnöki székéből is és teljesen felhagyott a politikával. A német származású, amerikai milliárdos befektető, Peter Thiel cégénél, a Thiel Capitalnál vállalt munkát, jelenleg is ott tevékenykedik.

A vádakkal kapcsolatban az interjúban elmondta: élete során mindig a legjobbat nyújtotta, és mint mindenki, hozott jó és rossz döntéseket is. „De soha nem követtem el bűntényt. (…) Nagyon nyugodt vagyok, és meg vagyok győződve arról, hogy végül be tudom bizonyítani, hogy az ellenem felhozott vádak hamisak.”