A zöldpárti polgármester engedélyezte a burkinis fürdést, holott az a bíróság és az Államtanács döntése értelmében tilos

A zöldpárti polgármester engedélyezte a burkinis fürdést, holott az a bíróság és az Államtanács döntése értelmében tilos

Az Államtanács betiltotta ugyan a burkini viselését a városi uszodákban, a francia nagyváros zöldpárti vezetése azonban erre fittyet hányva beengedett egy fél tucatnyi muszlim fürdőruhás nőt az egyik városi fürdőbe. A belügyminiszter korábban a városvezető közösségi szemlélete feletti győzelemnek nevezte az Államtanács és a közigazgatási bíróság rendeletét, ám a polgármester ismét provokál.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 30. 09:30

Nem csitul a Grenoble városában újra és újra fellángoló burkini-vita. Annak ellenére sem, hogy az Államtanács június végén jóváhagyta azt a közigazgatási bírósági határozatot, ami szerint tilos a városi uszodákban és fürdőkben a burkini viselése. Grenoble városvezetése saját hatáskörben ugyan engedélyezte a burkiniben való fürdőzést, de a polgármester rendelkezését az Államtanács június 21-én felfüggesztette.

A határozatot akkor örömmel fogadta Gérald Darmanin belügyminiszter is, aki a városvezető közösségi szemlélete feletti győzelmének nevezte az Államtanács rendeletét.

A zöld párti városvezető azonban nem áll le a provokációval. Éric Piolle ugyanis a minap annak ellenére engedélyezte a burkinis fürdőzést fél tucatnyi muszlim nőnek az egyik városi fürdőben, hogy a közigazgatási bíróság és az Államtanács döntése értelmében ez tilos.

A történtekről beszámoló France Bleu nevű lap értesülései szerint egy muszlim nőket tömörítő szakszervezet hat tagja érkezett július 28-án délelőtt a Jean-Bron városi uszodába azzal a szándékkal, hogy burkiniben mártózzanak meg. A lap kiemeli, hogy ez volt az első ilyen jellegű akció azóta, hogy az Államtanács meghozta végleges döntését a muszlim fürdőruhával kapcsolatban.

Az uszoda személyzete nem tudta eldönteni, hogy beengedje-e a burkinis nőket a fürdőbe, ezért arra kérték őket, hogy az öltözőben várjanak, amíg egyeztetnek a városvezetéssel. A polgármester végül engedélyt adott a muszlim fürdőruhában való fürdőzésre, így a muszlim nőket beengedték a városi üzemeltetésű fürdőbe.

A szóban forgó uszoda egyébként az a fürdő, ahol 2019-ben az egész burkini-mozgalom elkezdődött. Akkor egy tucatnyi muszlim fürdőruhás nő keltett nagy felháborodást azzal, hogy egész testet takaró fürdőruhában ment be a többi fürdőző közé a medencébe. Azóta minden évben voltak hasonló akciók a városban, a burkinis nők minden adandó alkalommal tüntettek a jogaikért.

A France Bleu megkereste a városvezetést is a történtekkel kapcsolatban, ám nem kaptak választ a kérdéseikre. Az egyetlen politikai reakció Alain Carignon, volt polgármester részéről érkezett, aki szerint a jelenlegi városvezető, Éric Piolle lábbal tiporja a törvényt, megkérdőjelezi az Államtanács határozatát, és szemmel láthatóan mindent megtesz azért, hogy az iszlamizmus megnyilvánulhasson a közszolgáltatásokban. Grenoble egykori polgármestere a szeparatizmusról szóló törvényre hivatkozva a zöld párti városvezető felfüggesztését kérte a belügyminisztertől.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

ban, burkini, france, grenoble, provocation, swimming pool