A zöldpárti városvezetés szerint a patkányokra igenis nagy szükség van

A zöldpárti városvezetés szerint a patkányokra igenis nagy szükség van

A francia nagyvárost ellepték a patkányok, de a városvezetés szerint a jelenlétük hasznos, sőt elengedhetetlen, a kiirtásuk pedig kontraproduktív lenne, mert eltömődnének a csatornák. Egy rágcsálóirtó cég becslései szerint a városban kétszer annyi a patkány, mint a lakos.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 3. 10:09

Franciaország nagyvárosaiban egyre nagyobb gondot jelent a patkányok elszaporodása. Amint arról a minap a V4NA is beszámolt, Párizsban a CNews stábja szeme láttára ugrott ki egy nő kabátja ujjából egy kártevő, egyenesen bele a hölgy szatyrába, majd elszelelt.

Párizsban valóban évek óta problémát jelent a patkányok jelenléte, de más francia városokban is egyre nagyobb a kártevő populáció. Bordeaux-ban is rendkívüli módon elszaporodtak a rágcsálók, egy novemberben készült felvételen az látható, hogy a belváros egyik utcájában tucatjával hemzsegnek a csordulásig megrakott szemetesek környékén.

@achillenx Devinez la rue les bordelais #Bordeaux #rats #poubelle #pov ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

A zöldpárti képviselők azonban meglehetősen furcsa hozzáállást mutatnak a patkányinvázióval kapcsolatban. A Le Figaro nevű lap számolt be róla, hogy a városvezetés véleménye szerint a patkányok jelenléte hasznos, sőt elengedhetetlen a város számára, nélkülük ugyanis szinte azonnal eldugulna a csatornarendszer. Jean-Baptiste Thony tisztaságért felelős önkormányzati képviselő véleménye szerint ezért kontraproduktív lenne a rágcsálók kiirtása, azt azonban elismerte, hogy a felszínre kerülve problémát jelentenek a rágcsálók.

Ami a patkánypopuláció nagyságát illeti, a városi tanácsos hangsúlyozta, hogy nincsenek objektív adatok arra vonatkozóan, hogy a város szennyezettsége hogyan változott, ezért nem tudja megmondani, hogy kevesebb-e Bordeaux-ban a patkány, mint korábban. A Dératiseur Bordeaux nevű, kártevőirtással foglalkozó cég szerint azonban megközelítőleg félmillió patkány él a városban, ami azt jelenti, hogy minden lakosra két rágcsáló jut. Ez rettentően nagy arány. Amint arról a V4NA is beszámolt, a két legnagyobb francia város, Párizs és Marseille bekerült a világ tíz patkányok által legszennyezettebb városa közé, a fővárosban minden egyes lakosra 1,75 patkány jut, Marseille-ben pedig ez az arány 1,5 és 1,7 között van. Arányaiban tehát Bordeaux patkánypopulációja nagyobb mértékű, mint a két legnagyobb francia városban.

Jean-Baptiste Thony véleménye szerint a patkányinvázió megfékezése érdekében fontos lenne, hogy a lakosság megfelelő módon kezelje az utcai hulladékkezelést, a képviselő szerint, ha a kukákat nem a földre helyezik le, akkor a patkányok nem tudnak majd élelemhez jutni.

Guillaume Chaban-Delmas ellenzéki képviselő szerint azonban ez nem elegendő, a városi tanácsos szerint a patkányok számának csökkentése érdekében légmentesen záródó kukákat kellene kihelyezni, a szemetet nem reggel, hanem az esti órákban kellene összegyűjteni, illetve a rágcsálók szaporodóhelyeit kellene megcélozni a patkányok ellen vívott sikeres harc érdekében. Az ellenzéki politikus szerint napi szinten kell a patkányok ellen harcolni, mert véralvadásgátló hatású csalival szemben a patkányok ellenállóvá váltak.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bordeaux, france, greens, rats, sewer, useful