Andrzej Duda: sajnos egyértelműen baleset történt, teljesen véletlenül

A lengyel államfő a keddi, két lengyel életét követelő rakétarobbanás helyszínén járt Przewodowóban.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 17. 20:32

Amint arról a V4NA is beszámolt, kedden délután egy rakéta csapódott be Lengyelország területére. Az ukrán határhoz közel lévő Przewodówban két ember veszítette életét. Csütörtökön a helyszínre utazott a lengyel elnök, Andrzej Duda.

A bejárást követő sajtótájékoztatón a lengyel elnök úgy fogalmazott, hogy a szakértők még mindig gyűjtik a nyomokat. Ugyanakkor kiemelte, hogy szerinte és a szakértők véleménye szerint „sajnos egyértelműen baleset történt, teljesen véletlenül”, hozzátéve, hogy „nem arról volt szó, hogy ez a rakéta Lengyelország ellen irányult volna”.

„Senki sem akart ártani Lengyelországnak, pláne bárkit is megfosztani az életétől.”, mondta a lengyel elnök, hozzátéve, hogy ez egyszerűen egy tragédia volt.

„Bizonyos értelemben a mi közös tragédiánk”

– mondta Andrzej Duda.

A wnp.pl portál beszámolója szerint az újságírók arról is kérdezték a lengyel elnököt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésének megfelelően ukrán nyomozók is részt vehetnek-e az incidens körülményeinek kivizsgálásában. „Ehhez végre kell hajtani a nemzetközi jog és a nemzetközi megállapodások vonatkozó rendelkezéseit”, válaszolta Andrzej Duda, aki azt is elmondta, hogy beszélt a helyszínen tevékenykedő ügyésszel, és biztosította arról, hogy „nagyon szimpatikus, ugyanakkor jogkövető” megközelítést képvisel Ukrajnával szemben.

„Mindent a vonatkozó előírásoknak, a vonatkozó törvényeknek megfelelően kell tenni”

– hangsúlyozta a lengyel elnök.

NAGYVILÁG

Címkék:

accident, poland, russia, ukraine, v4, war