Az afganisztáni kivonulás 20 évnyi munkát pazarolt el az USA egykori tábornoka szerint

Az afganisztáni kivonulás 20 évnyi munkát pazarolt el az USA egykori tábornoka szerint

„Tény, hogy Afganisztán a terrorizmus menedéke. Azért mentünk oda, azért maradtunk ott 20 évig, hogy biztosítsuk, hogy a terroristák ne támadják meg újra az amerikai népet, és most megint ott vagyunk, ahol elkezdtük” – jelentette ki Jack Keane nyugalmazott tábornok.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 15. 13:09

Egy év telt el azóta, hogy Joe Biden és kormánya elrendelte az afganisztáni kivonulást, amelyet a tapasztaltak szerint semmilyen átgondolt tervezés nem előzött meg. Azóta a tálib rezsim újra átvette a hatalmat az ország felett. A katasztrofális és rendezetlen kivonulás után az Egyesült Államok ott találja magát, ahol két évtizeddel ezelőtt kezdte, amikor az al-Kaida terrorcsoport végrehajtotta a szeptember 11-i támadásokat – erről Jack Keane nyugalmazott tábornok beszélt a Fox csatorna egyik műsorában.

A tábornok „tragikusnak” és „megelőzhetőnek” nevezte a jelenlegi afganisztáni helyzetet, és azt mondta, hogy a tálibok megszilárdították elnyomó uralmukat és továbbra is védelmet nyújtanak a terroristáknak, miután Amerika kivonult a háború sújtotta országból.

„Tény, hogy Afganisztán a terrorizmus menedéke. Azért mentünk oda, azért maradtunk ott 20 évig, hogy biztosítsuk, hogy a terroristák ne támadják meg újra az amerikai népet, és most megint ott vagyunk, ahol elkezdtük. A tálibok visszatértek az 1990-es évekbeli drákói uralmukhoz, megtagadva az emberektől az egyéni jogokat. A nők nem dolgozhatnak, nem járhatnak iskolába. Ellenőrzik az egész kultúrát, az öltözködést, nincs zene az országban. Egyszerűen elzárják az összes normális kulturális törekvést, ami egy nemzetnek vagy népnek van”

– mondta a Jack Keane. Az utóbbi hónapokban rengeteg olyan videó látott napvilágot, ami jól jellemzi a kialakult helyzetet. Aki megpróbál felszólalni a tálib elnyomás ellen, azt lelövik az utcán, aki tüntetni mer, arra is fegyvert fognak. Az alábbi videót egy maroknyi nő készítette, akiket egy gyógyszertár raktárába zártak a tálibok, miután néhány társukra rálőttek az utcán.

Ez a fiatal lány pedig részletesen is elmagyarázza, hogy milyen körülmények között élnek jelenleg a nők Afganisztánban. Többek között nem sétálhatnak egyedül az utcán, teljesen el kell takarniuk a testüket és nem járhatnak iskolába sem, és nem is dolgozhatnak.

Diákok, tanárok, mérnökök, ügyészek szólalnak fel nap mint nap a tálib elnyomás ellen.

Több katonai szakértő és magasrangú tiszt is azt javasolta az elnöknek, hogy ne rendelje el a kivonulást, főleg nem ilyen módon. Keane szerint

„az elnök azt hitte, hogy jobban tudja. És nagyon dacos volt, és minden tanácsot elutasított. És aztán egy hamis narratívát mutatott be az amerikai népnek, amit nagyon zavarónak találok”.

A tábornok felidézte, hogy Joe Biden meggondolatlan döntése 13 amerikai katonatiszt halálához vezetett, akiket egy öngyilkos merényletben öltek meg a kabuli repülőtér előtt, de a kormányzat több ezer afgánt is cserbenhagyott, akik 20 évig segítették az Egyesült Államokat az afganisztáni háborúban.

Igaz, az Egyesült Államok több ezer ilyen afgánt menekített ki, de őket is cserbenhagyta. Nagy részüket Koszovóba szállították, akiket egy amerikai katonai bázison és egy táborban helyeztek el Urosevac településtől nem messze, egymástól két kilométer távolságra.

Az elképzelés az volt, hogy pár hónap után ezeket az embereket elszállítják az országból. Ehelyett kifogásokra hivatkozva a Biden-adminisztráció sorsára hagyja a velük évtizedeken keresztül együttműködő embereket. Eddig mindössze néhány száz afgánnak engedélyezték, hogy elhagyják Koszovót és Amerikában éljék tovább az életüket.

Azoknak, akiknek „elrontották” a bevándorlási kérelmét, felajánlották hogy maradjanak Koszovóban, vagy akár egy harmadik országba is költözhetnek. Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy mely országba és kinek a terhére. Mindenesetre, amikor elindultak Afganisztánból, akkor nekik nem azt mondták, hogy majd hónapok után egy rejtélyes harmadik országban telepedhetnek le, hanem az amerikai álmot kínálták nekik, amelyből egyelőre a többségnek semmi sem lett.

NAGYVILÁG

Címkék:

afganisthan, biden administration, failure, usa