Az antirasszista matematika után itt a transzpárti matematika is

Az antirasszista matematika után itt a transzpárti matematika is

"Transz és nem-bináris" matematikai tananyagokat tartalmazó, a nemi ideológia terjesztését elősegítő matematikai tanterveket szorgalmaz egy transzpárti szervezet.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 4. 10:59

A Gay, Lesbian, Straight Education Network (GLSEN) nevű amerikai LMBTQ-szervezet egyik célja, hogy megpróbálja gender ideológiát beilleszteni az iskolai irányelvekbe és tantervekbe. A szervezet azonban nem csak a biológia- és történelemórákra vagy a sporttal és a mosdókkal kapcsolatos irányelvekre összpontosít, hanem most „transz és nem-bináris”-befogadó matematikai tanterveket is szorgalmaz.

A GLSEN a honlapján a „Hogyan tegyük a matematikaórát befogadóbbá a transz és nem bináris identitások számára?” című cikkben részletezte elképzeléseit.

A cikk azt állítja, hogy a matematikaoktatók fontos szerepet játszanak abban, hogy „befogadó környezetet teremtsenek az LMBTQ diákok és különösen a transz és nem-bináris diákok számára”.

Mint írják, „a matematikatanárok a legkevésbé valószínű, hogy LMBTQ-inkluzív tananyagot tanítanak, de a szervezet kutatása szerint számos módja van annak, hogy a matematikatanárok LMBTQ-tartalmakat is beépítsenek az órákba”.

A GLSEN konkrét ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy milyen típusú órák és tevékenységek lehetnek egy „befogadó” matematikaórán.

Az egyik példa egy szöveges feladatot ír le. Ebben az a feladat, hogy meg kell találni a legolcsóbb lehetőségét annak, hogy valaki a párjával eljusson az iskolai bálba. A feladat során figyelembe kell venni a belépők, a ruha- és autóbérlés költségeit is. A GLSEN javaslata szerint ez a feladat kiválóan alkalmas lenne az LMBTQ-párok bevonására is.

Egy másik javaslat szerint bizonyos adatgyűjtési, statisztikai feladatok is lehetőséget adnak a befogadó matek tanítására. A GLSEN szerint amikor a tanárok erről tanítják a diákokat, mindig mérlegelniük kell, hogy előnyös-e vagy sem a biológiai nem hangsúlyozása egy-egy feladatnál, és azt javasolják, hogy

a demográfiai adatok gyűjtésekor a diákok a férfi és nő kategóriákon kívül más kategóriákat is szerepeltessenek az adatlapokon, mint például a nem-bináris, transznő vagy a genderfluid.

A GLSEN szerint a tanárok és a diákok közötti minden kapcsolat megköveteli „az LMBTQ diákok elismerését és e diákok életének megerősítését”.

A matematika egyébként nem először áll radikális ideológiák nyomása alatt, korábban arra tettek lépéseket Kaliforniában, hogy a kritikus fajelméletet is beépítsék a tantervbe.

Ahogy arról akkor a V4NA is beszámolt, több száz kaliforniai akadémikus és tanár nyílt levélben tiltakozott az új matematika tanterv és a tanításra vonatkozó irányelvek ellen, amely az aláírók szerint, “új pedagógiai folyamok végtelen folyamát indítja el, amelyek torzítják a matematikát, majd pedig kiszorítják a matematika tanítását az órákról”.

Az Independent Institute nyílt levelében azt állította, hogy Kalifornia állam az új keretrendszer bevezetése miatt egy potenciális katasztrófa küszöbén áll. Több száz vezető tudós pedig azt írta a levélben, hogy az új keretrendszer a társadalmi igazságosság ideológiáját előtérbe helyezi a tényleges matematikával szemben.

A javasolt tantervet akkor egyébként a társadalmi igazságosság és a faji méltányosság felé tett újabb lépésként mutatták be, a tanterv alapjául pedig a kritikus fajelmélet szolgált.

Az Amerikai Matematikai Szövetség egyébként már 2020 októberében közzétett egy nyilatkozatot, amelyben azt állította, hogy “Itt az ideje, hogy szakmánk minden tagja elismerje, hogy a matematikát emberek alkották, és ezért eredendően emberi előítéleteket hordoz. Amíg ez nem történik meg, addig közösségünk és diákjaink nem tudják a maximális teljesítményüket nyújtani”.

Mindennek a következménye volt az is, hogy 2022 áprilisában az angliai Durhami Egyetem új „etnomatematikai” programot vezetett be, a matematika és a kultúra közötti kapcsolat kutatására, és a tudományág dekolonizálására.

A kidolgozott útmutató szerint a matematika oktatás egyik legfontosabb kérdése, hogy szabad-e hagyni a nyugati matematikusok dominanciájának fenntartását a tudományban.

A Durham Egyetem egy dekolonizációs kampánnyal kívánja felrázni a matematikai tanszék működését. A tanároknak olyan matematikai példákat is alkalmazniuk kell, amiben a nyugati kultúrkörön kívül eső csoportok szerepelnek, például új-zélandi törzsek vagy kisebbségek.

A tanároknak azt tanácsolták, hogy készítsenek háttéranyagot minden olyan matematikusról, akiknek a munkásságát alkalmazzák a tanítás során. Amennyiben pedig több fehér kutató és matematikus szerepel az anyagok között mint fekete vagy színesbőrű, akkor el kell gondolkodnia, hogy miért történhetett ez.

NAGYVILÁG

Címkék:

antirassism, mathematics, school, trans ideology