Az Egyesült Államok bekeményít a Közel-Keleten

Az Egyesült Államok bekeményít a Közel-Keleten

Az Egyesült Államok senkinek sem ajánlja – beleértve Iránt is – hogy eszkalálja a helyzetet, vagy megpróbáljon még nagyobb káoszt okozni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. OKTÓBER 24. 14:54

A Fehér Ház azzal vádolta az iráni rezsimet, hogy egyes esetekben aktívan elősegíti az amerikai katonai támaszpontok elleni rakéta- és dróncsapásokat Irakban és Szíriában, Joe Biden elnök pedig utasította a védelmi minisztériumot, hogy készüljön fel a további támadásokra és reagáljon megfelelően.

John Kirby, a Fehér Ház szóvivője elmondta, hogy az elmúlt héten és különösen az utóbbi napokban egyre több ilyen támadást észleltek, de az Egyesült Államok nem fogja hagyni, hogy a térségbeli érdekeit fenyegető tényezők válasz nélkül maradjanak. Kirby hozzátette, hogy az Egyesült Államok úgy véli, hogy ezeket a csoportokat az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) és az iráni kormány támogatja, amely továbbra is a Hamász és a Hezbollah iszlamista csoportokat pénzeli.

Mélységesen aggódunk amiatt, hogy az elkövetkező napokban ezek a támadások jelentősen eszkalálódhatnak – mondta Kirby.

Joe Biden az elmúlt két hétben haditengerészeti erőt küldött a Közel-Keletre, többek között két repülőgép-hordozót, más hadihajókat és mintegy 2000 tengerészgyalogost. John Kirby a CNN amerikai hírcsatornának ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az Egyesült Államok senkinek sem ajánlja – beleértve Iránt is – hogy eszkalálja a helyzetet, vagy megpróbáljon még nagyobb káoszt okozni.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

iran, israel, usa, war